EU vill stärka sin ekonomiska makt – Kan införa en europeisk finansminister

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Alexandersson
  • Onsdag 6 Dec 2017 2017-12-06
E-post 247

EUROPA När EU-kommissionen presenterar sina förslag för eurozonens framtid kan det innebära att mer makt flyttas till Bryssel. Ett av de förslag som det spekulerats om är att eurozonen kan få en egen finansminister med egen budget.

Idag den 6 december kommer EU-kommissionen att presentera sina förslag om EU:s ekonomiska framtid. Spekulationerna är i full gång om vilka förslag som kan komma att presenteras och en egen finansminister med någon form av eurobudget väntas vara en av förslagen, uppger BLT.

Att spekulationerna varit igång har lett till att EU-kommissionen själva på ett otypiskt sätt gick ut och dementerade ett rykte om att kommissionen tänker lätta på reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.”Ryktena har inget med verkligheten att göra”, meddelade kommissionen.

Dagens förslag väntas innehålla ett förslag att göra om EU:s stabilitetsfond, ESM, till en egen europeisk valutafond. Ett av de kontroversiella förslagen är att införa en gemensam finansminister för eurozonen som ska få tillgång till en egen budget.

Förslagen väntas dock vara någorlunda försiktiga och ta längre tid att införa. En av anledningarna är den regeringskris som råder i Tyskland i nuläget. Angela Merkel har fortfarande inte kunnat bilda en regering, och en stabil regering i Tyskland ses som en förutsättning för att fortsätta med planerna.

– Jag kan säga på förhand att vi lär ha en ny regering i Tyskland på plats innan det nås enighet bland medlemsländerna om de här reformerna, sade Tysklands tillförordnade finansminister Peter Altmaier med tydlig syrlighet tidigare i veckan.

LÄS ÄVEN: Kris om regeringsbildning i Tyskland – Kan innebära slutet för Merkel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag