EU vill tokhöja priset på snus

Foto: Alekos
  • Söndag 27 nov 2022 2022-11-27
E-post 142

EU vill få Sverige att göra en ordentlig skattehöjning på snus. Det framkommer av ett läckt dokument från EU-kommissionen, rapporterar Aftonbladet. Skulle förslaget bli realitet innebär det att kostnaden för en dosa General lössnus kommer att landa på över 120 kronor.

I dokumentet som Aftonbladet har tagit del av föreslås en ny punktskatt på tobak.

Förslaget är tänkt att presenteras i början av december och därefter vara uppe för diskussion innan ett beslut fattas av EU:s medlemsstater.

Skulle det gå igenom innebär det en saftig prisökning på snus där en dosa portionssnus skulle kosta 34 kronor mer och en dosa lössnus 62 kronor mer, jämfört med dagens priser.

– Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till Aftonbladet.

Han utgår ifrån att regeringen klargör för EU att det enbart är upp till Sverige att reglera snuspriset.

– Allt annat skulle vara ett stort svek mot en miljon snusare, och det är jag säker på att regeringen inser. Framförallt i dessa tider när många har ansträngd privatekonomi.

På Twitter skriver finansminister Elisabeth Svantesson att regeringen kommer ”fortsätta stå upp för det svenska snuset”.

Snus och tuggtobak förbjöds i EU 1992. Sverige fick emellertid ett undantag från förbudet när man blev medlem i unionen, med tilläget att man inget snus skulle säljas till övriga EU-länder.

Läs även: Gratis snus och cigaretter till häktade i Göteborg

Läs även: (M)otstånd i våras – nu höjer regeringen skatten på öl, cigg och snus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag