Gratis snus och cigaretter till häktade i Göteborg

Bild: Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons
  • Måndag 27 jan 2020 2020-01-27
E-post

GÖTEBORG Efter att det uppdagats att entreprenören som sköter häktets kiosk saknar tillstånd att sälja tobak har häktet i Göteborg börjat dela ut gratis snus och cigaretter till häktade personer. Utdelningen är en tillfällig lösning enligt chefen för häktet.

Intagna på häktet i Göteborg har sedan en vecka tillbaka fått gratis snus och cigaretter, rapporterar GT. 

Personal på häktet handlar tobaksvaror som sedan delas ut gratis till de 330 personer som sitter häktade.

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Markus Allard: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Skälet är att Kriminalvården upptäckt att den entreprenör som har hand om häktets kioskverksamhet saknar tillstånd att sälja tobak, vilket gjorde tobaksförsäljningen på häktet illegal.

Enligt en av GT:s källor handlar personalen på häktet tobaksvaror åt de intagna för mellan 20 000 och 30 000 kronor om dagen.

– Nästan alla beställer tobaksvaror. De som inte nyttjar den själv säljer den vidare till andra intagna, säger en av GT:s källor.

Läs även: Ganmans utmaning till Moa Berglöf: ”Hon får 10 000 kronor om hon hittar något jag skrivit som är rasistiskt”

”Normalt sett får våra klienter köpa tobak i kiosken men då vi själva inte kan agera butik har vi kommit fram till den här tillfälliga lösningen. Lösningen med att dela ut tobak är kortsiktig och pågår tills vi har en annan hållbar lösning. Så snart vi ordnat med ny ordning kommer våra klienter åter betala för sin tobak” skriver Malin Sparrström, chef för häktet i Göteborg, i ett mejl till GT genom Kriminalvårdens presstjänst.

Läs även: Personalens larm från häktet: ”Vissa spottar eller kastar bajs på oss”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag