Ex-imam: ”Böneutropet ska proklamera islam över en stad”

Foto: Flickr
  • Lördag 24 feb 2018 2018-02-24
E-post 19928

SVERIGE Tomas Samuel, kristen apologet och före detta imam, menar att det finns ett antal fakta som svenskarna behöver känna till om böneutrop. Exempelvis får inte kvinnor utföra det då en kvinnas röst kan fresta män.

Det är för tidningen Dagen som Tomas Samuel har skrivit en debattartikel om böneutrop. Han är före detta imam och vill klargöra vissa fakta apropå frågan om moskén i Växjö ska få använda böneutrop.

”Adhan” – som böneutropet heter på arabiska – är i huvudsak till för två saker. Det ena är att påminna om när det är dags att be. Förr i tiden fanns ett behov av dessa påminnelser då folk inte hade klockor med alarm.

Det andra syftet är att böneutropet ska ”proklamera islam över en stad”, skriver Samuel. Det ska visa att invånarna i staden är muslimer. Män med vackra röster ska utföra utropet så högt de kan. Kvinnor är dock inte tillåtna – en kvinnas röst kan nämligen väcka frestelser hos en man.

”Bara början”

Tomas Samuel ger också en direkt översättning av böneutropet:

”Allah är störst. Allah är störst. Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah. Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud. Kom till bön. Kom till bön. Kom till framgång. Kom till framgång. Allah är störst. Allah är störst. Det finns ingen gud utom Allah.”

Samuel tror att fler moskéer i Sverige kommer att vilja ha böneutrop och att detta ”bara är början”. Han menar också att det är ett logiskt felslut att jämställa böneutrop med kyrkklockor:

”Kyrkklockor är inte en bekännelse, det är bara ett musikaliskt ljud. De är inte till för att visa på makt och kontroll över landet. Därtill använder de flesta kyrkor inte klockorna, flera har inte ens några. Skillnaden är uppenbar.”

På sociala medier finns det gott om kritiker som menar att böneutrop inte hör hemma i Sverige, och vissa hänvisar till Tomas Samuels text:

 

Läs även: NI frågar biskopen som välkomnade böneutrop: Kan muslimer komma till himlen?

Ska Sverige tillåta böneutrop?
496586 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag