Elprischock skakar Sverige – nytt rekord för juli

Foto: Pixabay
  • Måndag 11 jul 2022 2022-07-11
E-post 261

På måndagen skjuter elpriset i höjden och når nu rekordhöga nivåer för juli månad. I södra Sverige letar sig priset ända upp till 6 kr/kWh under vissa timmar av dygnet. I Stockholm beräknas det överstiga 6 kronor på kvällen.
– Vi har aldrig haft så höga julipriser för enskilda timmar som nu, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon, till Dagens Nyheter.

Rekordpriserna nås samtidigt som Ryssland stänger av gaskranen Nord Stream 1 till Tyskland. Enligt Ryssland kommer stoppet att pågå från och med den 11 till den 21 juli på grund av underhåll. Men rädslan är att Ryssland därefter inte kommer att återstarta ledningen.

– Det stämmer att marknad är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén, presschef på Eon, till DN.

Läs även: Elpriset exploderar – mitt i sommaren

Eftersom det svenska elnätet är hopkopplat med kontinenten påverkar gasstoppet även de svenska elpriserna, framför allt i syd.

– I Sverige använder vi oss generellt inte så mycket av gas men efter nedläggningarna av ett antal reaktorer är vår energimarknad sammanlänkad med den europeiska marknaden på ett helt annat sätt än förut, säger Per-Oscar Hedman, Fortums kommunikationschef, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Så priserna är generellt sett mer volatila nu och det drivs av att vi har en mer väderberoende elproduktion som vind- och solkraft i systemet.

Läs även: De gröna i Tyskland ger tummen upp till kolkraft – säger nej till kärnkraft

Läs även: Såg ingen risk för elbrist efter stängda reaktorer – avråder från ny kärnkraft i Sveriges Radio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag