Experter: Snart stiger elpriset – men inte till rekordnivåer

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 28 dec 2023 2023-12-28
E-post 0

Elpriset kan komma att tredubblas efter nyår och hamna omkring hundra öre per kilowattimme när vädret blir kallare, rapporterar Dagens Nyheter. Men det är fortfarande ett betydligt lägre elpris än föregående vintrar.

Tack vare det varma och blåsiga vädret i främst södra Sverige har elkonsumenterna kunnat avnjuta låga elpriser under julledigheten. Men de kommande veckorna väntas betydligt kallare väder, och i och med det räknar experterna med att elpriset kommer stiga rejält.

– Om två veckor är grundscenariot att elpriserna är betydligt högre än nu i mellandagarna, i genomsnitt någonstans runt 100 öre per kilowattimme, säger Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på oberoende analysfirman Merlin & Metis, till DN.

En annan faktor som påverkar elpriset är att gaspriset ökat på grund av oron i Mellanöstern, där Israel för ett krig mot Hamas i Gaza, samtidigt som Houthi-rebellerna i Jemen attackerar fartyg som passerar Röda havet på väg mot Suezkanalen. Det innebär att fartyg som fraktar flytande naturgas tvingas ändra rutt och åka runt Afrika, vilket höjer priset på gasen.

Gaspriset har emellertid sjunkit med omkring 50 procent under 2023 på grund av minskad efterfrågan och välfyllda lager.

– De välfyllda gaslagren i Europa innebär en betydligt mer begränsad påverkan i elpriset den här vintern än förra, säger Christian Holtz.

 Ann-Catrin Dahlbom på på elhandelsbolaget Elskling instämmer i den analysen.

– Kortsiktigt höjda gaspriser kommer att påverka priserna på marginalen i elområde 3 och 4, men gaspriset slår inte igenom lika mycket som förra året, säger hon och fortsätter:

– Vi har helt välfyllda gaslager i Europa och mycket mer el totalt sett, från kärnkraft och välfyllda vattenmagasin.

Även Anna Andersson, analytiker på Energimyndigheten, pekar på en större tillgång på kärnkraftsel.

– Det är en ny kärnkraftsreaktor i drift i Finland, det finns mer vind- och solkraft i elsystemet och vattenmagasinen är relativt välfyllda. Kärnkraften fungerar också bättre i Frankrike nu än förra vintern. Vi gör av med något mindre el och tillgång på gas är betydligt bättre i Europa, säger hon.

Efter nyår kommer emellertid elkunder få något högre elräkningar på grund av att regeringen höjt elskatten med 9,2 procent, eller 4,5 öre per kilowattimme.

Läs även: Hård kritik när regeringen höjer elskatten – igen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag