Experter: Snart vänder det för svenska kronan

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 9 sep 2023 2023-09-09
E-post

Kronan är rekordsvag mot euron och dollarn, med växelkurser omkring 12 respektive 11 kronor. Men nu tror experter att den negativa trenden för kronan kan vara på väg att vända, rapporterar Dagens Nyheter.

– Kronan är kanske den mest undervärderade valutan bland jämförbara länder. Men vad som krävs för att den ska stärkas är att marknaderna ska avskriva olika riskscenarier för svensk ekonomi, säger Francesco Pesole, valutaanalytiker på holländska bankjätten ING, till DN och fortsätter:

– Vi ser ändå framför oss att kronans växelkurs mot euron kommer att sjunka under 11 kronor nästa år.

Markus Christiansson, ansvarig för valutahandeln på den svenska storbankens SEB:s kontor i New York, tror att vändningen för svenska kronan kan komma ännu snabbare.

– Om ett par, tre månader, då kan det gå bättre för kronan, säger han till DN.

Kenneth Broux på franska Société Générals är mer pessimistisk, och säger att han tror att det krävs att ekonomin vänder internationellt innan kronan repar sig.

– Den här globala cykeln av stigande räntor behöver slå om innan utsikterna blir ljusare för kronan. Så länge den amerikanska centralbanken Fed och europeiska ECB signalerar höga räntor länge blir det svårt att få en uthållig återhämtning, även om kronan är en attraktiv valuta historiskt, säger Broux till DN.

Läs även: Inflationstakten sjunker: ”Passerade toppen i februari”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag