”Explosionsartad” ökning av båtmigranter till Kanarieöarna

Foto: Italienska kustbevakningen/Massimo Sestini
  • Måndag 23 Nov 2020 2020-11-23
E-post 1084

SPANIEN Tusentals båtmigranter har tagit sig till Kanarieöarna från Afrika på senaste tiden, rapporterar Sveriges Radio. Den spanska regeringen har beslutat att sätta upp tältläger för migranterna, men förhoppningen är att de återvänder till sina hemländer.

Enligt både BBC och Sveriges Radio har 18 000 båtmigranter kommit till Kanarieöarna under den senaste månaden. Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén beskriver ökningen som explosionsartad.

På ön Gran Canaria har regeringen beslutat att sätta upp tältläger för runt 7 000 av nykomlingarna. Flera tusen har redan fått boende på hotell som annars står tomma på grund av pandemin.

Regeringen vill inte föra över migranterna till fastlandet då man fruktar att det kan locka över ännu fler. I stället jobbar man på att skicka tillbaka människorna dit de kom från.

Regeringen har uppgett att migranterna ofta tillhör medelklassen i sina hemländer, men att pandemin har slagit hårt mot deras ekonomi och att de därför ger sig av mot Europa.

Läs även: Morgan Johanssons (S) annorlunda utspel i migrationsdebatten: ”Ku Klux Klan”

Läs även: Polischef skrev att utländska tjuvar ”inte hör hemma i Sverige” – anklagas för rasism

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag