Expo kritiserar Karkiainen: ”Duger inte för en minister”

Bild: David Lagerlöf/CC BY-SA 3.0/Privat
  • Måndag 13 dec 2021 2021-12-13
E-post

Tidningen Expos VD och ansvarige utgivare Daniel Poohl riktar hård kritik mot både civilminister Ida Karkiainen och flera av hennes försvarare efter Nyheter Idags avslöjande om att hon heilat på bild och att vit makt-musik spelades i hennes lägenhet när hon var ung.

Poohl konstaterar att Karkiainens svar har varit motstridiga och ”undflyende, ett sätt att neutralisera”, och tar som exempel att hon hänvisade frågan om sydstatsflaggan som hängde i sambons replokal till honom och att hon själv inte skulle sätta på musik med det nazistiska bandet Pluton Svea.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

”Den sortens svar duger inte för en minister i en socialdemokratisk regering som gör en poäng av att stå upp emot rasism och högerextremism” skriver Poohl.

Flera av Karkiainens försvarare på vänsterkanten har hävdat att vit makt-musik och Hitlerhälsningar inte är ovanliga på svensk landsbygd, och att det bara är storstadsbor som saknar förståelse för detta. Samma försvar uttryckte nationalsocialistiska Nordfront, som menade att Ida Karkiainen är ”en kvinna av folket”.

Poohl menar att det försvaret är ”en billig skenmanöver”, och att de som utsätts för rasism i Sverige ”förtjänar en minister som ser och erkänner konsekvenserna av det hon gjort och sagt”.

Läs även: Nazistiska Nordfront stöder Karkiainen: ”En kvinna av folket”

Läs även: Veckan då Hitlerhälsningar blev det nya normala

Lyssna även på: Hitlerhälsningen och hyckleriet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag