Expressen-bråk när Gad tar avstånd från Bali

Bild: Nyheter Idag/Magnus Bergström/mynewsdesk.com/CC BY 3.0
  • Torsdag 23 nov 2023 2023-11-23
E-post 0

Tidningen Expresssens kontroversiella medarbetare krönikören Hanif Bali och utrikeskorrespondenten Magda Gad har hamnat på kollisionskurs på plattformen X, där Gad på torsdagen tog avstånd ”från alla rasistiska och hatiska åsikter samt desinformation och lögner som sprids av medarbetare på ledarsidan”.

Det hela började med att Hanif Bali, tidigare riksdagsledamot, numera kommunpolitiker i Österåker och krönikör på Expressens ledarsida, publicerade ett inlägg på plattformen X där han uppgav att den person som släpas bort av polis under statsminister Ulf Kristerssons uppmärksammade After Work på Pustervik i Göteborg på tisdagen i själva verket var en ökänd gängledare.

”Hussein Ali Kahn, ledare för Hjälbonätverket, har tagit paus från att leda sitt narkotikaimperium med barnsoldater och börjat engagera sig för palestinska barn” skrev Bali i ett numera raderat inlägg där han länkade till filmen på mannen som förs bort av polis.

Balis påstående spreds även vidare av Peter Wennblad på Svenska Dagbladets ledarsida. Texten har sedan dess korrigerats och försetts med rättelse.

Det visade sig nämligen att mannen på filmen inte alls var Hussein Ali Kahn utan Bachar Garar, en propalestinsk aktivist som studerar fred och utveckling på Linnéuniversitetet i Växjö, något Proletären var först med att uppmärksamma.

– Han borde känna skam och överväga att avgå från sina politiska uppdrag. Sverige förtjänar inte politiker som inte respekterar mänskliga rättigheter och sprider falsk information, säger Garar till Proletären, och tillägger att han kommer polisanmäla Bali för förtal.

– Det han skrivit om mig har skadat mig och min familj, folk tror att jag är gängledare. Nu är jag rädd att det kan komma attacker mot mig för man tror att jag är gängkriminell. Det skadar bilden av mig på universitet, säger han till tidningen.

Efter att Bali raderat sitt ursprungliga inlägg har han publicerat en rättelse på plattformen X.

Flera X-användare var emellertid missnöjda med Balis rättelse, som de uppfattade som oseriös och raljant.

Även Balis Expressen-kollega utrikeskorrespondenten Magda Gad var kritisk till tidningens ledar-krönikör. ”Eftersom jag är utrikeskorrespondent för Expressen vill jag härmed klargöra att redaktionen och ledarsidan är två skilda saker och att jag bestämt tar avstånd från alla rasistiska och hatiska åsikter samt desinformation och lögner som sprids av medarbetare på ledarsidan” skriver hon i ett inlägg.

Läs även: Magda Gad rasar mot Lena Andersson efter klimat-krönika: ”Otroligt äcklig människa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag