Magda Gad rasar mot Lena Andersson efter klimat-krönika: ”Otroligt äcklig människa”

Bild: Magnus Bergström/CC BY 3.0/Bengt Oberger/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 13 aug 2023 2023-08-13
E-post 0

En ny krönika av Lena Andersson som raljerar om sommarens klimat-rapportering i svensk press får utrikeskorrespondenten Magda Gad att gå i taket. ”Otroligt äcklig människa” skriver Gad om Andersson, som hon menar ”sitter hemma och fnittrar” om de dödliga bränderna på Maui i Hawaii.

Svenska Dagbladets krönikör Lena Andersson retar gallfeber på den svenska vänstern igen. Den här gången är ämnet för hennes omtalade krönika klimatförändringarna – eller närmare bestämt den svenska pressens rapportering om en utebliven extremsommar, som fick ersättas med rapporter om oklara värmerekord kring Medelhavet.

Läs även: Vänstern går i taket när Lena Andersson ifrågasätter barnsvält i Sverige

Krönikan tar sig formen av en sommardagbok, där Andersson skriver ned sina intryck från olika dagar under sommarens tre månader. I den första dagboksanteckningen noterar Andersson att tidningarna skriver att sommaren ”kan bli stekhet”, en spådom som inte kommer att infrias.

En dag i juli skriver Andersson ”knappt en dag över 20 grader. Förut hette detta tillstånd svensk sommar. Men när spådomarna slår fel finns alltid Medelhavet. Där randas den framtid som icke är. Dit reser jag nu, i akt och mening att känna samma värme som de gamla grekerna när de klev i land på sin sicilianska koloni.”

Det visar sig emellertid att inte heller den turistort vid Medelhavet dit Andersson begett sig kan leverera det utlovade extremvädret. ”Hotellpersonalen kallar det ’normal sommar’ och förstärker med den latinska gest som betyder att man inte ska hetsa upp sig: mungipor neråt, axlar uppåt, handflator utåt. De borde vara försiktigare, så att hotellet inte råkar ut för bojkotter på grund av dessa tecken på klimatförnekelse” skriver Andersson.

När Andersson återvänder till Sverige är det fortsatt grått och kallt. ”Men någonstans i världen får folk värmeslag och sköljer bort, så rapporteringen om undergången kan fortsätta. Vad vill journalistiken uppnå med denna fixering? Och var är alla diskursanalytiker nu när de behövs som bäst? Att dekonstruera detta stora narrativ och makten det bärs av – det vore en uppgift” skriver hon.

Först i den sista anteckningen kommer det utlovade extremvädret till Sverige i form av oväder med blåst och rikliga mängder regn. ”Äntligen kom extremvädret till Sverige. Bönderna oroar sig för vätan. Tidningen förklarar att forskarna aldrig har legat mera rätt i sina förutsägelser” raljerar Andersson.

Läs även: Lena Andersson sågar rödgröna partiledare: ”Detta intellektuella armod”

I krönikan raljerar Andersson även över feminismen (”Tittade på nyheterna. Överallt förtryckta kvinnor i maktställning och chefspositioner. Teorin förklarar det med att makten har flyttat någon annanstans”), Socialdemokraterna (”Socialdemokraternas partiledare använde med utstuderad konsekvens ordet ’SD-regeringen’ om det borgerliga styret. Egendomligt att vilja skylta med allt man lärt av demagogen Trump”) och de politiska journalisterna (”Trodde att de politiska journalisterna skulle fråga om Erlanders och Palmes regeringar på motsvarande sätt var kommunistregimer. Men det skulle nog strida mot objektiviteten”) men det är kommentarerna om klimatbevakningen som fått vänstern att gå i taket.

Allra värst gick topplocket på utrikeskorrespondenten Magda Gad. ”På Maui är man ute och letar efter döda människor med likhundar. Lena Andersson sitter hemma och skrockar om väder. AVGÅ HELA SVD” skriver Gad och länkar till ett inlägg om skogsbränderna på ön Maui i Hawaii, som skördat minst 93 människoliv.

Men i kommentarerna går Gad ännu längre i sin kritik. ”Lena Andersson sitter hemma och fnittrar” skriver Gad. När en X-användare skriver ”helt sjukt” tillägger Gad att Anderson är en ”otroligt äcklig människa”.

I ett annat inlägg frågar sig Gad om Andersson ”gått med i QAnon”, den lösa internet-grupp som tror att en mäktig pedofilring konspirerar mot USA:s tidigare president Donald Trump. ”Journalister och forskare är alltså FIXERADE vid klimatförändringar, som enligt Lena inte finns, utan det är ett NARRATIV som bärs av en MAKT. (Den barnätande pedofilringen?)” skriver Gad.

Själv skulle Gad helst se att ”publicering av klimat-disinformation” kriminaliserades.

Läs även: Magda Gad coronahyllar Greta Thunberg: ”Århundradets profet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag