Expressen-konspiration undersökt: Betalade Putin tvätten av kalsongerna som Frick lånade ut till Gamov?

  • Torsdag 4 jan 2018 2018-01-04
E-post 875

STOCKHOLM Nyheter Idag-medarbetaren Chang Frick sprider Putins narrativ och som betalning har Frick fått kalsongerna kemtvättade på Rysslands bekostnad. Det menar Patrik Oksanen i tidningen Expressen. Men nu kan Nyheter Idag avslöja nya uppgifter i kalsong-dramat. – Jag betalade alla mina omkostnader själv innan jag lämnade hotellet, jag har till och med kvar kvittot, säger Frick som grävt i en hög med papper på kontoret.

Den 30 december publicerar Expressen en ledartext av debattören Patrik Oksanen som pekar ut Nyheter Idag som en av ”Putins lakejer”. Anklagelserna följs sedan upp i ytterligare en artikel, som är en replik på invändningar från Nyheter Idag-ägaren Ilan Sade.

Det är flera argument som förs fram från Oksanen som påstås visa att Nyheter Idag driver ett ryskt narrativ. Ett argument från Oksanens sida är att ryska staten betalat Nyheter Idag-medarbetaren Chang Fricks smutstvätt i samband med ett omtalat reportage från Moskva. Oksanen citerar även satirtexter som bevis på att Chang Frick efterlyser en rysk invasion av Sverige.

Oksanen syftar bland annat på Fricks kalsonger som skickades på kemtvätt efter att dåvarande SD-riksdagsledamoten Pavel Gamov hade lånat dessa. Detta finns beskrivet i Fricks reportage från Moskva.

Fricks argument: ”Jag betalade tvätten själv – här är kvittot”

Nyheter Idag har gått till botten med anklagelsen om att ryska staten bekostat kemtvätt av Fricks kalsonger och strumpor. Efter att Frick genomfört ett grävarbete bland kvitton kan Nyheter Idag nu avslöja att det inte alls var Ryssland som betalade kemtvätten – det gjorde Frick själv.

Kvittot är från Radisson Royal Hotel Moscow och avser ”hotelltjänster” för 1540 rubel, motsvarande drygt 200 kronor. Kvittot är daterat den 12 september 2017 klockan 13.30 i samband med att Frick lämnar hotellet för vidare färd tillbaka till Stockholm. Frick har nämligen själv bett att få betala alla kostnader som var knutna till honom själv.

– Det var det kvittot jag fick när jag betalade för tvätten av kalsonger och strumpor. Det redovisas även i Nyheter Idag-artiklarna om resan till Ryssland att Nyheter Idag har täckt alla omkostnader för mig, något Oksanen borde ha noterat, säger Frick.

Men Oksanen listar fler argument

Utöver kemtvätts-anklagelsen listar Oksanen fler argument om att Nyheter Idag sprider ryskt narrativ. Ett argument är en debattartikel från Jan Myrdal som Nyheter Idag tidigare publicerat.

– Vi publicerar debattartiklar från en rad olika debattörer, vi ska vara en bred och tolerant plattform. Oksanen vet mycket väl att åsikterna i en debattartikel hör till debattören och inte tidningen där det publiceras, säger Frick.

Frick menar vidare att Oksanens övriga anklagelser bygger på att tolka ironiska och satiriska texter bokstavligt. En sådan omständighet är att Frick lämnar ut koordinaterna till Almedalen och uppmanar Ryssland mellan raderna att invadera Gotland för att befria oss från vår politikerkår.

– Alla mina läsare förstår att Ryssland redan vet var Gotland ligger och att syftet med att “lämna ut” koordinaterna till Almedalen var att håna Almedalsveckan genom att använda svulstig sovjetretorik på ryska.

– Genom att utelämna humorn skrämmer Oksanen upp Expressen-läsare och ger intrycket att jag är högerextrem och genuint uppmanar främmande makt att förklara krig mot Sverige och ersätta vårt demokratiska statsskick.

Oksanen menar även att Frick, som jämfört det ryska valet med svenska val, försöker förhärliga Ryssland.

– När jag jämför incidenter av svenskt valfusk med hur det går till i Ryssland är syftet inte att hylla Ryssland utan att jämföra svenska valfusk-incidenter med ett land som är känt för korruption.

Frick: “Jag tänker fortsätta håna ogrundad ryss-paranoia”

Vidare säger Frick att Oksanen ägnar sig åt medvetna feltolkningar för att få Nyheter Idag att passa in i Oksanens eget narrativ om subversiv rysk propaganda.

– Det finns inga tvivel hos Nyheter Idag-läsare att Ryssland är ett land med problem, förlåt “utmaningar”, och att Sverige är en självständig stat som inte vill ha rysk inblandning i våra val eller inskränkningar av vår territoriella integritet.

Ett annat argument Frick pekar på är att Nyheter Idag bidragit till att gräva i händelser som kan kopplas till just Ryssland. Frick tycker att det vore mer hederligt av Oksanen att själv även nämna detta.

– Nyheter Idag har bidragit starkt med att granska uppseendeväckande omständigheter i samband med att försvarsmakten letade efter en rysk miniubåt i Stockholms skärgård. Det var även Nyheter Idag, och inte den stora mediedraken Expressen, som avslöjade de serbiska kopplingarna i IT-skandalen.

Anklagelser om att Nyheter Idag har kopplingar till Ryssland har sin grund i den inrikespolitiska debatten, menar Frick. Det är också anledningen till att Nyheter Idag ofta hånar sådan retorik.

– Det är uppenbart att Ryssland används för att sprida paranoia och dels för att misstänkliggöra avslöjanden om brott, invandring och kritik mot medier. Det är klassisk demagogi och ett sätt att distrahera svenska allmänheten från den misslyckade invandringspolitik Expressen länge kampanjat för.

– Det är därför vi hånar ryss-skräck, paranoia och distraktioner om Putin i svensk inrikespolitik. Ett exempel är när jag avslöjade att Dagens Nyheter mörkat sexövergrepp i Kungsträdgården, då misstänkliggjordes jag för att agera åt ryska intressen för att destabilisera demokratin. Sådana resonemang tänker jag fortsätta att håna, oavsett var Oksanen tycker.

Förstår du skillnaden mellan allvar och ironiska texter om Ryssland?
3739 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag