Expressen mörkade våldtäktsdom i reportage om gängkriminell

Till vänster den våldtagna flickans blodiga byxor. Bild: Faksimil Twitter/Polisen
  • Lördag 30 okt 2021 2021-10-30
E-post 664

I en stor intervju med Dödspatrullen-medlemmen Mehdi ”Dumle” Sachit låter Expressen honom lansera sin karriär som gangsterrappare genom att hänvisa till Dödspatrullens ”meriter” och håna konkurrerande rappare. Samtidigt mörkar tidningen att Sachit dömts för en grov gruppvåldtäkt, vilket får hård kritik på sociala medier.

Kritiken är hård mot Expressen efter en stor intervju med Dödspatrullen-medlemmen Mehdi ”Dumle” Sachit på fredagen, där tidningen mörkar att Sachit har dömts för en grov gruppvåldtäkt.

Sachit var i sällskap med rapparen Nils ”Einár” Grönberg när han sköts ihjäl på torsdag kväll i förra veckan, men intervjun med Expressen påbörjades innan mordet på Einár och gjordes med anledning av Sachits koppling till Dödspatrullen och den pågående Rinkebykonflikten som skördat minst tio människoliv.

Läs även: Hån och hat mot Einár efter mordet

I artikeln står att Sachit ”är dömd för grova våldsbrott och övergrepp samt narkotikabrott”. Men vad Expressen refererar till som ett ”övergrepp” är en mycket grov gruppvåldtäkt på Järvafältet som begicks i juni 2014.

Upp till sju personer våldtog då en tonårig flicka, bland annat genom att köra upp en pistol i henne så att hon fick kraftiga blödningar och skador. Sachit dömdes i december samma år till två år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt och ringa vapenbrott. Sachit har bytt namn sedan dess, år 2014 var hans namn Abdulmahdi Baker Hedi.

Sachits våldtäktsdom rapporterades först av Samhällsnytt på fredag kväll, men uppgiften om att Sachit har dömts för våldtäkt har spritts på bland annat Flashback och Instagram ända sedan mordet på Einár.

Redan på fredag förmiddag refererar filmkritikern Emma Gray Munthe till Expressens omskrivning av våldtäkten och ställer sig frågande till att tidningen skulle ha tonat ned ett så grovt brott i sitt porträtt av Sachit.

I ett svar på Gray Munthes tweet bekräftar Expressen indirekt att uppgiften stämmer, men skriver fortfarande inte ut att det rör sig om en gruppvåldtäkt. ”Denna publicering handlar om vad personen kan berätta om gängmiljön, mordet på Einár och konflikten mellan två kriminella nätverk. Hans kriminalitet beskrivs flera gånger utifrån detta sammanhang och våra pressetiska bedömningar” skriver Expressen som förklaring till att våldtäkten inte nämns.

I artikeln, som var på Expressens omslag och löpsedel på fredagen, beskrivs flera av Sachits övriga brott, till bilder av Sachit iförd skyddsväst. Bland annat berättar Sachit om hur mycket pengar han tjänade som ung kriminell.

– Jag gick omkring med 70 000–80 000 kronor på mig i sedlar. Så jag fick slösa dem på allt möjligt. Jag visste inte vad jag skulle göra av alla pengarna. Jag fick slösa dem snabbt. Jag köpte två bilar en dag bara för att ha dem. Inga feta bilar så, bara tugg-bilar. Man parkerar, softar i dem, röker joint. Tar det lugnt. Det var så vi gjorde, alltid gjort. Parkerar bilen och chillar i den, säger Sachit till Expressen.

Expressen framhåller även att Sachit börjat rappa, och låter honom lägga ut texten om varför han har hög trovärdighet inom gangsterrap tack vare Dödspatrullens ”meriter”. Samtidigt hånar han de rappare som kopplas till Shottaz, Dödspatrullens motståndare i Rinkebykonflikten.

– Jag är den enda gangserrapparen från vår gruppering. Det finns ingen från vår sida som gjort musik, det är bara andra sidan och att de kallar sig för gangsterrappare… Yasin…. Alex Ceesay. Vad har de gjort? De har inte meriterna som Dödspatrullen, säger Sachit.

När Expressens redaktionspodd ”Lägg ut” tar upp artikeln presenterar Sachit som ”rappare och medlem i Dödspatrullen”. I avsnittet intervjuas kriminalreportern Nina Svanberg som gjort reportaget.

– Det är väldigt intressant och spännande att få följa en person som verkligen är mitt i det just nu, och som är en av få ur Dödspatrullen som inte är inlåst på anstalt eller mördad, säger Svanberg i ”Lägg ut”.

På frågan om hur man skildrar en person som Sachit utan att öka hans grupperings våldskapital svarar Svanberg:

– Jag har jobbat som krimreporter länge på Expressen, och då är det ju hit man hela tiden vill, alltså vara och prata med personerna, intervjua dem om det de befinner sig i, och sedan vilken kontext det kommer i och vad vi tar med och inte, det blir en senare diskussion, säger Svanberg.

I ”Lägg ut” säger Svanberg också att lanseringen av Sachits rapkarriär är en viktig anledning till att han ställer upp på intervju med Expressen.

– Han har ju nu en rapkarriär som han vill lansera, är ju en av de anledningar till att han ställer upp och vill pratar, säger hon.

I avsnittet som är en halv timme långt nämns inte Sachits våldtäktsdom överhuvudtaget.

Läs även: SD vill utreda förbud mot gansterrap i Sveriges Radio

När det under fredagen framgår att Expressen valt att mörka den grova gruppvåldtäkten tilltar kritiken på sociala medier. Bland dem som är kritiska märks ETC-journalisten Christoffer Röstlund Jonsson, redaktör på vänstertidningen ETC.

”Expressens mörkande av en superbrutal gruppvåldtäkt i sitt hyllade gangsterporträtt är jättekonstigt. Jätte. Konstigt. Gissar att Medierna i P1 redan håller telefonen i handen” skriver Röstlund Jonsson.

När Expressen ger Röstlund Jonsson samma svar de tidigare gett andra kritiker kallar han svaret för ”smörja”.

På fredag kväll publicerar Expressen en krönika av kriminalkrönikören Fredrik Sjöshult där reportaget om Sachit hyllas som ”en naken påminnelse om en oglamourös tillvaro”.

I krönikan framhåller Sjöshult det beröm reportaget fått av kriminalreportrar som Lasse Wierup och Diamant Salihu och avfärdar tidigare kritik mot honom själv och Expressen för att ha lanserat begreppet ”sicarios” för unga kontraktsmördare. ”Vårt journalistiska uppdrag är att konsekvensneutralt beskriva verkligheten” skriver Sjöshult.

Kritiken mot att Expressen mörkat en grov gruppvåldtäkt i reportaget om Sachit nämns däremot inte med ett ord i krönikan.

Läs även: SR-hyllad rappare häktad – misstänks för kidnappning av rapartisten Einár

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag