SD vill utreda förbud mot gangsterrap i Sveriges Radio

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0/Camilla Svensk/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 30 okt 2021 2021-10-30
E-post 1059

Sverigedemokraterna vill utreda ett förbud mot gangsterrap i Sveriges Radio. Det säger partiets rättspolitiska talesperson Tobias Andersson till Göteborgsposten. Frågan om gangsterrap i Sveriges Radio har fått ny aktualitet efter att rapparen Einár mördades i förra veckan.

– Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, säger Andersson till GP.

Läs även: Tidigare dömde rapparen: Gangsterrap leder till kriminalitet

Att konstyttringar som rapmusik ska vara fria från politisk inblandning och styrning menar Andersson är naivt när det kommer till en genre med kriminella kopplingar som gangsterrap.

– Om det visar sig att vi har en del av kulturen som både glorifierar och rekryterar, och i förlängningen faktiskt sprider förtäckta och ibland mer uppenbara hot genom sina texter, då tror jag det är naivt att säga ”nej all kultur är lika mycket värd och politiken ska inte få ha någon åsikt om det”.

Sverigedemokraterna vill även att Brå ska få i uppdrag att utreda kopplingen mellan gangsterrap och rekryteringen till kriminella gäng.

Frågan om att spela gangsterrap i Sveriges Radio debatterades när rapparen Yasin Byn prisades på P3 Guld-galan tidigare i år, samtidigt som han satt häktad som misstänkt för inblandning i kidnappningen av den konkurrerande rapparen Einár.

Efter att Einár mördades i Stockholm i förra veckan har diskussionen tagit ny fart.

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Läs även: Rappare försökte skjuta pappa för sonens skuld – misslyckades

Bör gangsterrap förbjudas i Sveriges Radio
1026 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag