Expressens granskning: Samtliga gängledare har invandrarbakgrund

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 19 feb 2020 2020-02-19
E-post

STOCKHOLM Av de som polisen identifierar som ledande figurer inom den organiserade brottsligheten i Stockholm har samtliga invandrarbakgrund. Det visar en granskning av Expressen.

Expressens Fredrik Sjöshult har tittat närmare på vilka Stockholmspolisen har satt på sin fokuslista i Operation Rimfrost. Det rör sig om 32 män som anses ha en strategisk betydelse i de kriminella nätverk som ligger bakom det grova gängvåldet i Stockholm.

”Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige”, lyder rubriken. I texten kommer det fram att av de 15 gängledare som är födda i Sverige är samtliga andra generationens invandrare. Övriga 17 har själva invandrat till Sverige.

Av de 15 inrikesfödda har en en svensk förälder. Resten av föräldrarna har invandrat.

Samtliga utpekade gängledare har alltså någon form av invandrarbakgrund. Men Fredrik Sjöshult väljer att trycka på att de som har invandrat kom hit när de var unga – de flesta före 2000-talet.

”Därmed hade inte stängda gränser under senare år eller fler utvisningar hjälpt för att stoppa det eskalerande gängvåldet som Operation Rimfrost nu ska sätta stopp för genom ökat fokus på ledande aktörer”, skriver Sjöshult.

”Jag är inte naiv. Det finns andra brott där utvisnings- och migrationsproblematiken är mer aktuell men när det kommer till ledarskikten i de värsta kriminella gängen i Stockholm handlar det uppenbarligen om en misslyckad integration.”

Läs även: Allt fler pensionerade kvinnor hemlösa i Stockholm – nyanlända får gräddfil

Läs även: Panshiri om ungdomsrånarna: ”De är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag