Panshiri om ungdomsrånarna: ”De är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga”

Mustafa Panshiri. Bild: Faksimil SVT Play.
  • Måndag 17 feb 2020 2020-02-17
E-post

Ungdomsrånare letar aktivt efter svenska offer eftersom svenskar saknar våldskapital. Det säger Mustafa Panshiri, föreläsare och tidigare polis, om förnedringsrånen i SVT:s ”Agenda”.

– Många av förövarna kommer från våra mest utsatta områden. I en studie sa de att de är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga och inte gör motstånd när man tar deras saker. De vet att de som de ger sig på inte har något våldskapital för att ge tillbaka, säger Panshiri och fortsätter:

– Men vi kommer att få etniska svenskar som startar medborgarrättsgarde om vi inte kommer tillrätta med detta. Om det drabbar ens egna barn upphör alla spelregler.

Läs även: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”

Kriminologen Felipe Estrada Dörner instämmer delvis i Panshiris analys.

– Det handlar om ungdomar som kommer från våra mest utsatta områden. Det är i sig inte så överraskande. Ofta handlar det om psykiska problem, men det behöver inte handla om någon speciell etnicitet, säger Estrada Dörner, som också menar att de rån som anmäls är toppen på ett isberg.

– Egentligen är det värre än den statistik vi ser. De flesta brott blir inte anmälda för att ungdomarna inte har förtroende för rättsväsendet, säger Estrada Dörner.

Jacob Fraiman, som jobbar med unga kriminella inom Unga Kris i Södertälje, säger att förnedring alltid varit en del av kriminellt våld, men att sociala medier gett nya möjligheter.

– Man ska filma allt, det kanske blir en signal till andra kriminella att vi är farliga och kapabla till det här, säger Fraiman.

Läs även: Föräldrarna till rånaren som förnedrade svenske Liam: ”Vi är så nöjda med det här landet”

Avslutningsvis konstaterar Panshiri att majoriteten av de som har utländsk bakgrund inte begår brott.

– Men det är inte det debatten ska handla om, utan det är en överrepresentation vi pratar om. Människor med utländsk bakgrund i Sverige har alltid varit överrepresenterade och vi behöver veta varför.

– Jag har under åren alltid pratat om sexualbrotten, till exempel våldtäkter av pojkar utförda av andra pojkar, som vi inte haft i Sverige sedan tidigare, det finns inga rapporter om det.

– Och där har mina landsmän varit överrepresenterade, vilket jag har varit väldigt ärlig med, och pratat om att det finns ett sådant fenomen i mitt hemland, som har kommit med människor från det landet till Sverige. Det gäller att vara helt tydlig med det för att inte dra alla över en kam, säger Panshiri som har afghansk bakgrund.

Mustafa Panshiris insats i programmet hyllas på Twitter.

Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är emellertid mer kritisk mot Panshiri.

Läs även: Löfven fortsätter skylla ungdomsrånen på skattesänkningar

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag