Ayatollan anklagar USA och Israel för Iran-protester

Bild: Khamenei.ir/CC BY 4.0/Faksimil Twitter
  • Måndag 3 okt 2022 2022-10-03
E-post

Irans högsta religiösa ledare Ayatollah Ali Khamenei bröt på måndagen tystnaden om de pågående protesterna mot landets religiösa styre, som utlöstes av den religiösa moralpolisens mord på 22-åriga Mahsa Amini för att hon burit sin hijab på ett felaktigt sätt.

Khamenei påstår att han är ”förkrossad” över Aminis död, för att sedan fördöma protesterna som han anklagar USA och Israel för att ligga bakom.

– Dessa kravaller var planerade. Kravallerna och oron planerades av Amerika och den zionistiska regimen, och deras anställda, säger Khamenei enligt AP News.

Läs även: Iransk polis får stryk och kvinnor bränner slöjor – oro i Iran efter moralpolisens hijab-mord

Khamenei kallar scenerna där kvinnliga demonstranter sliter av sina obligatoriska hijabs medan demonstranter attackerar och bränner ned moskéer, banker och polisbilar för ”onormala” och ”onaturliga”.

Khameneis kommentarer kommer efter att demonstrationerna mot regimen går in på sin tredje vecka.

Irans stats-tv har rapporterat att 41 människor dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, medan Amnesty International har identifierat 52 offer, inklusive fem kvinnor och fem barn.

Enligt Jerusalem Post ska iranska säkerhetsstyrkor ha stängt in och skjutit mot protesterande studenter på Sharaf-universitetet i huvudstaden Teheran under helgen. Protesterna mot regimen ska enligt tidningen fortsätta i flera andra städer.

Läs även: Ilska bland svensk-iranier när C och S stänger SD ute från manifestation

Läs även: SD har gjort mer för det iranska folket än C och S någonsin har gjort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag