Ilska bland svensk-iranier när C och S stänger SD ute från manifestation

Bild: Faksimil Twitter/Av Centerpartiet/CC BY 2.0.
  • Onsdag 28 sep 2022 2022-09-28
E-post 2082

Flera engagerade svensk-iranier och SD-politikerna Rashid Farivar och Markus Wiechel reagerar med ilska när SD utestängs från en manifestation mot den iranska regimen arrangerad av bland andra Alireza Akhondi (C) och Ardalan Shekarabi (S). ”Ni är inte mer iranier än vi som är med i SD. Skäms!” skriver Farivar, som är uppväxt i Iran.

På onsdag kväll ska det hållas en manifestation  mot den iranska regimen och för det iranska folket på Sergels torg i Stockholm, där bland andra partiledarna Annie Lööf (C), Nooshi Dadgostar (V) och Johan Pehrson (L) ska tala.  Demonstrationen arrangeras av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) tillsammans med bland andra Ardalan Shekarabi (S).

Läs även: Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

Men när Akhondi skrev ett inlägg om manifestationen på Facebook var det flera svensk-iranier som slog bakut. ”Detta är sorgligt på en patetisk nivå! En gång i tiden var Ardalan Shekarabi stolt över Zarifs (Irans utrikesminister) besök här i sthlm. Har du redan glömt bort det?” skriver en person.

Akhondi försöker gjuta olja på vågorna men personen står på sig: ”Man kan inte välkomna iransk utrikesminister till Sverige på det sättet han gjorde, när de samtidigt var flera hundra mot demonstranter nedanför som tyckte besöket var fel.”

Flera personer menar att det handlar om att ”samarbeta kring en och samma fråga trotts ideella/ideologiska olikheter.” Men då påpekar en Rashid Farivar, färsk riksdagsledamot från SD med iransk bakgrund, att Sverigedemokraterna inte har blivit inbjudna.

”Du och alla andra som vill visa ditt stöd för kampen för frihet i Iran är välkomna att delta i manifestationen. Men vi bjuder inte aktivt in partier utan vi har kontaktat de partiledare som vi vet brinner för de här frågorna. Dit hör inte SD” svarar Akhondi.

Men Farivar tackar nej till att bli inbjuden som privatperson. ”Som jag nämnde till dig är jag den enda i kammaren som är född och uppvuxen i Iran och har varit med många frihet-kämpande rörelser i universitet i Iran. Ni är inte mer iranier än vi som är med i SD. Skäms!”

Läs även: Rashid Farivar: SD har gjort mer för det iranska folket än C och S någonsin har gjort

Morad Majlesi, tidigare kommunpolitiker för Liberalerna, vädjar till Akhondi om att ”för en gångs skull lägga undan er SD besatthet för iranska folkets skull? Är det verkligen viktigare att visa att ni är emot SD än att samla kraft och enad stå upp för iranska folket? Vi i Liberalerna accepterar alla vänsterfanatiker och miljötalibaner för folkets skull.”

Under diskussionen som följer taggas Markus Wiechel (SD) in och skriver till Akhondi att han ”har gjort mer än du någonsin kommer att göra i riksdagen för det iranska folket. Faktum är att jag har gjort mer än hela din partigrupp tillsammans”. Wiechel tillägger att ”hade jag varit regimkritisk svenskiranier hade jag skämts å det grövsta åt din passivitet.”

Nyheter Idag söker Alireza Akhondi för kommentarer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag