Iransk polis får stryk och kvinnor bränner slöjor – oro i Iran efter moralpolisens hijab-mord

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 21 sep 2022 2022-09-21
E-post 969

Iran skakas av våldsamma protester mot landets islamistiska styre, som utlösts av att Masha Amini, 22, slogs ihjäl av landets sedlighetspolis. Amini greps av polisen för att ha burit sin obligatoriska hijab ”på fel sätt”, och hamnade i koma och avled efter att ha gripits.

Under helgen bröt våldsamma upplopp ut i Aminis hemtrakter i iranska kurdistan, och spred sig sedan till flera andra provinser i nordvästra Iran, rapporterar Reuters.

Sent på tisdag kväll rapporterade iransk statsmedia om ”begränsade demonstrationer” i olika städer där demonstranter ska ha skanderat regimkritiska slagord, kastat sten på polis och förstört allmän egendom.

De mest våldsamma demonstrationerna har ägt rum i iranska Kurdistan, där källor från både regimen och aktivister uppger att tre personer har dödats. Enligt regimen ligger ”terrorister” bakom dödsfallen, medan aktivisterna uppger att säkerhetsstyrkor öppnat eld mot demonstranter.

Läs även: Ann Linde (S) sågas efter uttalande om iransk kvinna som brände sig till döds

En representant för Irans högsta religiösa ledare Ayatollah Ali Khamenei har besökt Aminis familj för att beklagat hennes död och lova en utredning.

– Alla institutioner kommer vidta åtgärder för att försvara de rättigheter som förbrutits. Som jag lovat fröken Aminis familj, kommer jag följa frågan om hennes död till ett slutligt resultat, säger Ayatollahns representant Abdolreza Pourzahabi till iransk statsmedia.

Sanam Vakil vid tankesmedjan Chatham House säger till Reuters att hon inte tror att de pågående protesterna är ett hot mot den iranska regimen.

– Jag tror inte det här är ett existentiellt hot mot regimen, eftersom systemet i Iran har monopol på våld, och en finslipad säkerhetsstrategi som de redan implementerar, säger hon.

Samtidigt har den iranska regimen problem internationellt då traditionella allierade som Vladimir Putin och de svenska Socialdemokraterna drabbats av motgångar.

På sociala medier sprids filmer som uppges visa demonstrationerna i Iran. Reuters har inte kunnat verifiera filmernas äkthet. På flera av filmerna kan man se hur iranska kvinnor bränner sina hijabs.

På en av filmerna ser man hur en polis får ett rejält kok med stryk.

Läs även: Coronadraget från Irans diktator – förbjuder amerikanskt vaccin

Läs även: Wallström om iranska kvinnorättskämpens kritik: ”Bisarr synpunkt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag