Få skjutningar klaras upp: ”Vi hinner inte med”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 18 nov 2021 2021-11-18
E-post

SVERIGE Endast 14 procent av de polisanmälda skjutningarna förra året har lett till fällande domar som vunnit laga kraft. Det visar en kartläggning gjord av SVT. Polisen Christer Axling säger att det sker så många skjutningar att man inte hinner utreda dem.

Av de 385 skjutningar som polisanmäldes under fjolåret har 53 klarats upp, vilket SVT definierar som att de har lett till fällande domar som vunnit laga kraft. Av 47 dödsskjutningar har 10 klarats upp. Samtidigt har 222 utredningar lagts ned.

Christer Axling, utredningsledare på grova brott i polisregion Stockholm, konstaterar att uppklaringsgraden är ”skrämmande låg” men säger att polisen har utvecklat sina metoder. När det sker en skjutning kopplar man så snabbt som möjligt in olika delar av polisen, som kriminaltekniker, IT-forensiker och grova brottsutredare.

– När det har skjutits så har vi kanske noll till sex eller åtta timmar på oss. Efter det är det en stafettpinne som lämnas över till en mottagande utredningsorganisation som tar jobbet vidare.

Problemet är bara att det sker fler skjutningar än man har resurser för.

– Vi hinner inte med. De lavinartade skjutningarna gör att det finns ingen mottagare när stafettpinnen väl kommer. Med den farten som vi har på mordförsök och skjutningar så skulle vår organisation behöva vara betydligt större för att kunna arbeta i den här modellen, säger Axling till SVT.

Hittar man inte någon gärningsman snabbt får det konsekvenser.

– Risken är att våldet eskalerar. Det blir ytterligare skjutningar, antingen från samma konstellation eller från motparten.

Läs även: Illegal invandrare utsatte kvinna för brutal våldtäkt och utdragen misshandel

Läs även: SSU-topp slogs medvetslös av ”förortsgrabbar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag