Facebook och Instagram tillåter uppmaning till våld mot ryssar

Ryska soldater på Segerdagens parad i Moskva 2015. Bild: Vitaly V. Kuzmin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 12 mar 2022 2022-03-12
E-post 232

Meta, som driver de sociala medierna Facebook och Instagram, kommer tillåta uppmaningar till våld mot ryssar på sina plattformar, rapporterar Reuters som tagit del av intern epost från företaget.

Det handlar om en tillfällig förändring av företagets policy om ”hate speech” och gäller inom ramen för Rysslands invasion av Ukraina och i vissa länder.

– På grund av Rysslands invasion av Ukraina har vi tillfälligt låtit tillåta former av politiska uttryck som vanligtvis hade stridit mot våra regler om våldsamt språk så ’död åt de ryska inkräktarna’. Vi tillåter fortfarande inte trovärdiga uppmaningar om våld mot civila ryssar, säger en talesperson för Meta i ett uttalande.

Förutom uppmaningar till våld mot ryska soldater ska det bli tillåtet att uppmana till våld mot ryska och belarusiska politiska ledare som Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko, enligt intern epost som Reuters har tagit del av.

Tillståndet att uppmana till våld mot ryssar gäller i länderna Armenien, Azerbadjan, Estland, Georgien, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien och Ukraina.

Tidigare har Ryssland blockerat Metas plattformar i landet.

Läs även: Ryska ambassaden kan få ny adress med Ukraina-koppling

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag