Facebook: ”Tekniskt fel” bakom stoppade länkar

Bild: Solen Feyissa/CC BY-SA 2.0/Faksimil Facebook
  • Tisdag 6 jul 2021 2021-07-06
E-post

Förra veckans stoppade länkar och tillfälliga avstängningar på Facebook var ett tekniskt problem, säger en presstalesperson för Facebook till SVT. Bland de sidor som inte kunde delas fanns artiklar från Nyheter Idag, Ledarsidorna, Det Goda Samhället och Samtiden, och en del av Facebookanvändarna som delat länkarna blev tillfälligt avstängda från att dela länkar på plattformen.

Flera Facebook-användare stoppades från att dela länkar från olika medier under förra veckan, och i flera fall bestraffades användarna med tillfälliga avstängningar från att posta länkar från forumet. De länkar som inte kunde delas gick bland annat till Nyheter Idag, Ledarsidorna, Det Goda Samhället och Samtiden.

Läs även: ”Vi kan inte bara låta giganter som Facebook stämpla sant och falskt”

Många användare reagerade på att länkningar till just dessa sidor stoppades, och spekulerade i om det hela var ett försök till censur från Facebooks sida.

Nu rapporterar SVT att det hela handlade om ett ”tekniskt missöde” från Facebooks sida, och en talesperson från Facebook skriver till SVT att det inte handlade om innehållet i de sidor som drabbades.

”Det var ett tekniskt problem under helgen som ledde till att personer fick problem med att posta länkar på Facebook. Problemet löstes så snabbt som möjligt för alla som påverkades av detta, och vi ber om ursäkt för allt besvär”, skriver presstalespersonen i ett mejl till SVT.

Problemen ska inte ha begränsats till Sverige, utan drabbade Facebook-användare i flera olika länder.

Läs även: Lamotte stängdes av från Facebook: ”Jag har ingen annan plattform”

Läs även: Lokalpolitiker (SD) avstängd från Facebook: ”Får ingen förklaring”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag