Facit för polisens Operation Rimfrost: Dödsskjutningarna har ökat

Polismän i tjänst. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 jun 2020 2020-06-01
E-post 1031

SVERIGE Under polisens storsatsning Operation Rimfrost har dödskjutningarna ökat medan skjutningarna överlag bara har minskat marginellt, rapporterar SVT. Nu ska insatsen snart avslutas.
– Jag kommer att bli svårt förvånad om brottsligheten har minskat om tio år, säger polisen Daniel Larsson.

Polisens nationella kraftsamling mot gängkriminaliteten – Operation Rimfrost – har bland annat haft som mål att minska antalet skjutningar och sprängningar.

Insatsen inleddes i november förra året och läggs ned den 15 juni, och statistiken visar på blygsamma resultat. En jämförelse mellan månaderna före och under Rimfrost, juli–november och december–april, visar följande:

• Skjutningar minskade från 142 till 135.
• Sprängningar minskade från 131 till 105.
• Dödsskjutningar ökade från 12 till 25.

Vidare har 535 personer frihetsberövats under operationen och 696 vapen och hundratals kilo sprängmedel har tagits i beslag.

SVT har pratat med några som befinner sig i den kriminella miljön och som sågar polisens insats. De menar att personer som misstänks för brott snart släpps på fri fot igen, och att polisen hellre låter dem döda varandra.

– Rimfrost är värdelöst, det får ni se när de är klara med sin slutrapport, säger en av dem.

– Så som kriminaliteten är nu så finns det ingen quick fix, utan det kommer att ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson, insatschef för Rimfrost Uppsala, till SVT.

– Minst tio år. Jag kommer att bli svårt förvånad om brottsligheten har minskat om tio år. Vi ska vara glada om den har ökat lite grann bara.

Läs även: Expressens granskning: Samtliga gängledare har invandrarbakgrund

Läs även: Polisen förvarnar om tillslag i Malmö – delar ut flygblad på arabiska

Läs även: Kriminella fick vegopizza i mötet med Malmöpolisen

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag