Fackordförande: Odemokratiskt att stoppa SD-politiker

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Bild: Holger Ellgaard
  • Tisdag 1 feb 2022 2022-02-01
E-post 1402

Det var odemokratiskt av IF Metall att gå mot medlemmarnas val och stoppa SD-politikern Ulf Karlström från ett ordförandeuppdrag. Det säger Aleksandar Srndovic, ordförande för Pappers avdelning 68 på Holmens pappersbruk i Hallstavik, till S-kopplade tidningen Arbetaren.

– Att förbund centralt i Stockholm går emot vad medlemmarna valt är inte demokrati, säger  Srndovic, som pekar på att den egna avdelningens vice ordförande är moderat.

Läs även: SD-politiker petad från fackuppdrag

– Här är vår vice ordförande moderat. Han utför ett lika bra och effektiv fackligt arbete som många förtroendevalda sossar gör. Det är vad man gör som är avgörande, säger Srndovic.

Aleksandar Srndovic är själv lokalpolitiskt aktiv för Socialdemokraterna i Norrtälje, och menar att om något liknande hänt hans avdelning hade många medlemmar lämnat fackförbundet.

– Skulle det hända här skulle säkert hälften av medlemmar lämna facket. Inte för att de är sverigedemokrater, utan för att det är en fråga om demokrati. Det här är ju medlemmarnas val, säger han.

Läs även: SD-politiker uteslöts från fackförbund – får rätt i domstol

Läs även: Facken sluter upp bakom Löfven: ”Denna politik behöver fortsätta”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag