Fadimes pappa frisläppt – har avtjänat två tredjedelar av sitt straff

Fadime Sahindals grav i Uppsala. Bild: "Skepp"/Wikimedia commons
  • Lördag 1 sep 2018 2018-09-01
E-post 2514

UPPSALA År 2002 blev han ökänd över hela Sverige efter att ha hedersmördat sin dotter Fadime. Idag är han åter en fri man, efter att livstidsstraffet omvandlats till 24 års fängelse av vilka bara två tredjedelar måste avtjänas. 

Fadime Sahindals far går numera på gatorna som en fri man, rapporterar Uppsala Nya Tidning. Fadime mördades år 2002 i ett mord som blev mycket uppmärksammat på grund av mordets hedersmotiv.

Vid tiden för mordet var Fadime redan välkänd för sitt engagemang mot det hedersvåld hon själv var ett offer för. 1998 dömdes Fadimes far och bror för olaga hot mot henne. Detta på grund av att Fadime, med kurdisk bakgrund, tänkte gifta sig med en svensk man. Fadime beskrev dessutom problematiken i en debattartikel i Aftonbladet.

Läs även: Isabelle Eriksson: Kulturrelativister och fega ledare har svikit Fadime och hundratusentals unga män och kvinnor

Vid rättegången 1998 uttalade Fadimes bror nya hot mot systern, och år 2002 gjorde Fadimes far allvar av hoten och mördade henne. Fadern dömdes till livstids fängelse för mordet, medan brodern fortsatte sin kriminella bana och sköts ihjäl av polis år 2014.

År 2015 omvandlade Svea Hovrätt faderns straff till ett tidsbestämt straff på 24 år, och idag har den 72-åriga fadern släppts ut ur fängelse eftersom två tredjedelar av tiden förflutit.

På Twitter reagerar flera debattörer starkt på beskedet om faderns frigivning.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag