Fallenkvist lämnar sitt uppdrag som regionpolitiker – får nytt jobb i SD

Bild: Faksimil Instagram
  • Torsdag 20 okt 2022 2022-10-20
E-post 55

Rebecka Fallenkvist, numera världsberömd för sitt Instagram-inlägg där hon kallade Anne Frank för ”sedelös” och ”kåtheten själv”, lämnar sitt uppdrag som politiker för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, men får ett nytt uppdrag av partiet som assistent vid planeringen av partiets konferensverksamhet.

På fredagen uppmärksammades ett Instagram-inlägg av Sverigedemokraternas nyvalda regionpolitiker Rebecka Fallenkvist där hon kallade Anne Frank, död i nazisternas koncentrationsläger och känd för sin efter kriget publicerade dagbok, för ”sedelös” och ”kåtheten själv”, till tonerna av rapparen Kanye West.

Läs även: Fallenkvist (SD) i nytt blåsväder efter inlägg om Anne Frank: ”Kåtheten själv”

Utspelet väckte stor uppmärksamhet i både Sverige och internationellt, och fick kritik av bland andra Israels ambassadör i Sverige.

På lördagen meddelade SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman att Fallenkvist tagits ur tjänst. Fallenkvists mandat i Stockholms regionfullmäktige är emellertid personligt, vilket innebär att hon hade kunnat behålla det som politisk vilde eller ta med det till ett annat parti ifall hon uteslutits ur SD.

På torsdagen meddelar emellertid Fallenkvist att hon avsäger sig sitt mandat i region Stockholm. I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat att hon ”inte vill att den senaste tidens händelser på något sätt ska påverka arbetet för vår grupp i SD Region Stockholm”, och han hon ”därför i samråd med partiet beslutat att kliva av mitt förtroendeuppdrag i region Stockholm.”

Läs även: Fallenkvist (SD) i nytt blåsväder efter inlägg om Anne Frank: ”Kåtheten själv”

”Som ett resultat av de samtal som förts genom partiets HR-avdelning kommer Rebecka Fallenkvist att omplaceras till en lämpligare tjänst inom organisationens administrativa division där hon kommer att assistera planeringen av partiets konferensverksamhet” skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift till Aftonbladet kommer Fallenkvist arbeta i riksdagen under ekonomichefen Lena-Karin Lifvenhjelm. Aftonbladets källa, som uppges vara från SD, är kritisk till omplaceringen av Fallenkvist.

– Det är enormt dålig stämning, jag vet att kollegor har varit tårögda. Flera av våra judiska företrädare är väldigt upprörda. De har tagit väldigt illa vid sig av ”Helg seger” och det med Anne Frank, uppger källan.

Läs även: SD-kandidat nazist-hälsade på fyllan: ”HELG SEGER”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag