Fallenkvist (SD) i nytt blåsväder efter inlägg om Anne Frank: ”Kåtheten själv”

Bild: Faksimil Instagram
  • Lördag 15 okt 2022 2022-10-15
E-post 466

Rebecka Fallenkvist (SD), nyvald regionpolitiker, har tagits ur tjänst av sitt parti. Detta efter att hon publicerat ett inlägg om Anne Frank som hon anklagar för att vara ”sedelös” och ”kåtheten själv”. Fallenkvist har tidigare varit i blåsväder för att hon utbrast i ett ”helg seger” på valnatten, en skämtsam anspelning på nazistiska Nordiska motståndrörelsens ”hell seger”.

Under valnatten gjorde Rebecka Fallenkvist, programledare på SD:s Youtubekanal Riks och kandidat för partiet i Stockholms regionval, skandal då hon märkbart berusad utbrast i ett ”HELG SEGER!” när hon intervjuades av Samnytt och Exakt24:s gemensamma livesändning.

”Hell Seger” är Nordiska Motståndsrörelsens egna nazisthälsning, och i ett svar till Expressen skrev Fallenkvist att det hela var ett försök att spela på ”medias sedvanliga övertolkningar”, men att hon i efterhand förstod att ”det var onödigt”.

Läs även: SD-kandidat nazist-hälsade på fyllan: ”HELG SEGER”

Sedan dess har Fallenkvist blivit invald i Stockholms regionfullmäktige och är numera SD-politiker. I den rollen har hon hamnat i nytt blåsväder efter att ha publicerat ett inlägg på Instagram Stories om Anne Fransk dagbok.

”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedelös. Kåtheten själv” skriver Fallenkvist och ljudsätter inlägget med en låt av Kanye West, som nyligen varit i blåsväder på grund av antisemitism.

Instagram Stories är inte permanenta utan försvinner efter en tid, men Judiska Ungdomsförbundet i Sverige skärmdumpade Fallenkvists inlägg. ”Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen pga att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex. Detta är så otroligt vidrigt och smaklöst” skriver man i ett inlägg på Twitter.

Många, som Morgan Johansson (S), tar tillfället i akt att kritisera Fallenkvists parti SD.

Men kritiken kommer inte bara från vänster. Flera konservativa och SD-sympatisörer uttrycker också kritik mot Fallenkvist.

Judiska centralrådet i Sverige kräver att Sverigedemokraternas partiledning tar avstånd från Fallenkvists publicering. ”Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande” skriver man bland annat.

Fallenkvist själv skriver till Expressen att hon blivit ”misstolkad”.

”Min story syftade till att belysa det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan hon utsattes för. Några valde att misstolka min story varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan” skriver hon till tidningen.

Uppdatering: Rebecka Fallenkvist har tagits ur tjänst på grund av sin ”okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier” skriver SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman till Aftonbladet.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver han.

Är Rebecka Fallenkvist en lämplig SD-politiker?
2211 röster (se resultat)

Läs även: SD:s kanslichef sparkas – gav fejkad nazistskandal till Aftonbladet

Läs även: SD-tjänstemannen om fikabrevet: ”Mina släktingar dog i kampen mot nazismen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag