Fängelsedömd skandaltandläkare fick fortsätta arbeta medan han utreddes

Genrebild. Bild: Elena Mozhvilo/Unsplash
  • Måndag 8 jan 2024 2024-01-08
E-post 0

År 2019 tipsades Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att en tandläkare verksam i Stockholm hade dömts till fem och ett halvt års fängelse i Storbritannien för att ha arbetat under falsk identitet och skadat fem patienter. Men det dröjde över ett år för Ivo att hämtat in och översätta domen inför deras anmälan till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, rapporterar SVT Nyheter.

– I det här fallet hade vi kunnat hämta in domen i ett tidigare skede. Men vi tittade även på yrkesutövaren utifrån ett oskicklighetsperspektiv och då behöver vi ha en odontologisk bedömning, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo, till SVT.

Även hos HSAN drog ärendet ut på tiden, och först i maj 2022, nästan tre år efter att Ivo tipsats, återkallades tandläkarens legitimation då han ansågs uppenbart olämplig. 

Trots att Ivo hade kunnat begära ett interimistiskt beslut från HSAN om att tandläkaren inte skulle få vara verksam under utredningen så gjorde man inte det, och mannen kunde fortsätt arbeta som tandläkare medan den utdragna utredningen pågick.

Bland mannens patienter fanns en som SVT kallar “Sara”, som fick stora problem efter att tandläkaren satt in fasader på framtänderna, en behandling som aldrig borde ha genomförts enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bland annat slipades en frisk tand ned så att den behövde rotfyllas.   

– Hans jobb innebär att han ska vårda, inte skada. Det var som att vi var testkaniner, säger ”Sara” till SVT.

– Vi ser över våra arbetssätt, vi har det som en prioriterad fråga i vår verksamhetsplan, säger Marie Åberg till SVT.

Läs även: Tog emot 13 miljoner kronor i tandvårdsstöd – döms till fängelse för grovt bedrägeri

Läs även: Säkerhetsvakt låtsades vara läkare – opererade kvinna som avled

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag