”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post

I ett videoklipp skanderar ett gäng SSU:are en ramsa om att ”krossa sionismen”. I samma gruppering går Ilmar Reepalu i spetsen, en socialdemokratisk veteran och tidigare ordförande i Malmös kommunstyrelse. – Det är obehagligt att det kan manifesteras såhär öppet i Socialdemokraterna och att ingen politiker i tåget reagerade på en så tydlig antisemitisk ton, säger mannen som fångade händelsen på film.

När Stefan Löfven höll sitt första maj-tal i Umeå beskrev han Moderaterna och Kristdemokraterna som ”högerextremister”. Än hårdare var Lina Farhat från S-kvinnor som höll tal från samma scen bara några minuter innan Löfven. Hon varnade i princip för att judeförintelse väntar med KD och högern.

Samtidigt marscherade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Malmö och skanderade slagord. I spetsen för tåget går den socialdemokratiske veteranen och tidigare ordförande i Malmös kommunstyrelse Ilmar Reepalu. Han har själv tidigare fått kritik för uttalanden som uppfattas som förtäckt antisemitism.

– Leve Palestina och krossa sionismen, sjöng grupperingen samtidigt som Reepalu går i spetsen med en vit och röd S-flagga.

”Ingen politiker i tåget reagerade på en så tydlig antisemitisk ton”

Nyheter Idag har talat med en man som befann sig på platsen och som dokumenterade händelsen på video. Han är märkbart upprörd över vad han bevittnade i Malmö på första maj.

– Jag har judiskt påbrå, det vände sig i magen. Det är osmakligt med tanke på Socialdemokraternas historia där de bland annat satte ”J” i passen för judar under andra världskriget, säger han.

Vidare understryker mannen, som själv vill vara anonym, att den kontroversiella ramsan sjöngs vid upprepade tillfällen. Han kunde inte se att någon politiker reagerade över huvud taget.

– Den djupt rotade antisemitismen i Socialdemokraterna lever vidare. Det är obehagligt att det kan manifesteras såhär öppet och att ingen politiker i tåget reagerade på en så tydlig antisemitisk ton. De sjöng den här ramsan flera gånger.

Johan Ingerö: Ramsan är antisemitisk

Nyheter Idag har även talat med Johan Ingerö, policychef i Kristdemokraterna. Han säger att slagord om att ”krossa sionismen” inte kan tolkas på annat sätt än som antisemitism.

– Det innebär att man krossar den enda judiska statsbildningen i världen, det enda land där judar kan känna sig trygga. Det finns krafter i socialdemokratin som tänker bra i de här frågorna, exempelvis har Mona Sahlin öppet kritiserat Ilmar Reepalu för hans uttalanden om Israel och judar.

Samtidigt pekar Ingerö på att många judar känner sig otrygga i just Malmö. Dagens händelser riskerar späda på den otryggheten, resonerar han. Han pekar även på vad han menar är ett extremt hyckleri, när Löfven å ena sidan anklagar M och KD för att vara högerextrema samtidigt som dessa scener utspelas i Malmö.

– Det är ingen hemlighet att det finns stora problem i Malmö. Det finns en anledning till att judar flyttar därifrån. Det här är stämningar som Socialdemokraterna flörtar med samtidigt som de brunsmetar oss och Moderaterna, på samma dag.

– Det visar att de är beredda att säga och göra vad som helst, å ena sidan antyds det att vi skulle vara högerextrema och å andra sidan har de inga problem att flörta med stämningar som utgör ett hot mot Sveriges judar.

Nyheter Idag söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Läs också: Varnar att ny judeförintelse väntar med KD och högern – minuter innan Löfven går upp på samma scen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag