Färre unga kallar sig antirasister: ”Blivit töntigt att vara PK”

Genrebild. Bild: Simon Maage/Unsplash
  • Torsdag 1 feb 2024 2024-02-01
E-post 0

Allt färre unga betraktar sig som antirasister eller feminister, och allt färre i gruppen engagerar sig i klimatet, enligt en undersökning från analysföretaget Ungdomsbarometern.

– Det är många som tycker att det blivit töntigt att vara PK, säger Tuva Grahnström, 18 år, till Dagens Nyheter.

Andelen unga som engagerar sig politiskt sjunker enligt en ny undersökning från Ungdomsbarometern, som bygger på svar från 15 000 unga mellan 15 och 24 år.

– Fler än hälften tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblemen och tron på demokrati minskar, säger Ulrik Hoffman, vd på analysföretaget Ungdomsbarometern.

Det är framförallt politiskt korrekta attityder och åsikter som tappar mark i undersökningen. Av de som svarat på undersökningen identifierar sig 17 procent som antirasister jämfört med 32 procent i förra undersökningen år 2020. Även andelen som kallar sig feminister minskar, från 30 till 23 procent.

– Det är många som tycker att det blivit töntigt att vara PK (politiskt korrekt). Nu hör man fler rasistskämt och antifeministiska skämt än tidigare, säger 18-åriga Tuva Grahnström, som går sista terminen på Kungsholmens västra gymnasium, till Dagens Nyheter.

Även andelen som tycker klimat- och milljöfrågan är viktig sjunker från 55 procent till 34 procent i årets undersökning.

– Vi träffar många som tror att unga bara bryr sig om klimatet och då vill vi gärna nyansera det. Det var så tidigare men det är inte riktigt så längre, säger Ulrik Hoffman till DN.

Läs även: ”Generation Greta” en bluff – total högerdominans bland unga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag