”Generation Greta” en bluff – total högerdominans bland unga

Bild: PBS/Nyheter Idag
  • Tisdag 13 sep 2022 2022-09-13
E-post

Både skolvalet och SVT:s vallokalsundersökning visar på en kraftfull högervåg bland unga svenskar, trots föreställningen om Greta Thunbergs starka genomslag hos de yngre. Miljöpartiets stöd bland skolelever har närmast kollapsat, medan Moderaterna blir största parti följda av Sverigedemokraterna.

Sedan klimataktivisten Greta Thunberg fick sitt stora genombrott har ”generation Greta” etablerats som ett begrepp av bland andra Rädda Barnen och Academic Work, och bakom begreppet ligger föreställningen att de unga i högre grad än äldre prioriterar miljön och klimatet som politiska frågor.

Men det svenska valet tycks ha motbevisat den teorin, i alla fall i Sverige. I det preliminära resultatet för Skolvalet tar högern hem en storseger, med Moderaterna som största parti med 27 procent, följt av Sverigedemokraterna med 20,1. Först på tredje plats kommer Socialdemokraterna med ynka 16,2 procent.

– Jag måste säga att det är något överraskande. Nu är det ju inte alla skolor som har skolval, så det kan ju vara några snedheter. Men visst är det överraskande, säger statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola till Aftonbladet.

Läs även: Bittra vänstertårar över blågult övertag

Inte heller Miljöpartiet har någon större framgång bland svenska elever med 4,7 procent, vilket är något under partiets preliminära valresultat på 5,1 procent och ett jättetapp jämfört med förra skolvalet där MP fick 10,2 procent.

– Det kanske bara är inbillning att de yngre är så intresserade av miljöfrågor, säger Lemne till Aftonbladet.

Vänsterpartiet och Centerpartiet hamnar över sina preliminära valresultat i Skolvalet, men det är inte i närheten av att väga upp för Socialdemokraternas tapp.

Trenden i Skolvalet bekräftas i SVT:s vallokalsundersökning. Där blir M största parti bland förstagångsväljarna i åldersgruppen 18 till 21 med 26 procent av rösterna, följda av SD med 22 procent och S återigen på en tredjeplats med 20 procent.

Trenden återfinns men något mindre stark bland väljarna i åldersgruppen 22 – 30 år. Även där är M största parti med 24 procent, men följs av S med 23 procent och SD först på en tredjeplats med 17 procent.

Vanligtvis brukar ungdomar vara mer vänstervridna än den övriga befolkningen, och Lemne tror att den motsatta trenden beror på att ungdomarna gör uppror mot det rådande etablissemanget, där de rödgröna partierna styrt i två mandatperioder.

– Det blir en ung opposition mot det som varit. De senaste åtta åren av rödgrönt styre är en väldigt stor del av deras medvetna liv. Nu letar men efter något nytt.

Skolvalet, preliminärt resultat

Det preliminära nationella valresultatet Skolval 2022. Resultat från 2018 inom parentes.

Socialdemokraterna 16,23 procent (19,3)

Centerpartiet 7,83 procent (12,1)

Feministiskt Initiativ 1,25 procent (1,8)

Kristdemokraterna 9,29 procent (3,9)

Liberalerna 4,36 procent (5,0)

Miljöpartiet 4,69 procent (10,2)

Moderaterna 27,07 procent (21,6)

Sverigedemokraterna 20,88 procent (15,6)

Vänsterpartiet 7,90 procent (8,8)

Övriga 0,49 procent (1,6)

Källa: MUCF

Läs även: Greta sjöng duett med Håkan Hellström

Läs även: MUF:s nya liberala ordförande: Våga prata mer om Black Lives Matter och Greta Thunberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag