Pensioner krävs tillbaka – varannan utbetalning till bosniska invandrare felaktig

Foto: Skärmavbild Google maps.
  • Måndag 14 jun 2021 2021-06-14
E-post

Pensionsmyndigheten har börjat göra stickprovskontroll för att upptäcka felaktiga utbetalningar. Redan bland de första stickproven var över hälften felaktiga och myndigheten kräver nu tillbaka 4,4 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Kontrollerna gjordes huvudsakligen på personer som invandrat från det som idag är Bosnien och Hercegovina.  

För att bekämpa felaktiga utbetalningar har Pensionsmyndigheten nu börjat med stickprovskontroll på personer som invandrat till Sverige. Bland de 316 första stickproven visar det sig nu att 167 personer, över hälften av de kontrollerade, fått felaktiga utbetalningar, skriver Expressen

Läs även: Sverige har flest fattigpensionärer i Norden

De första stickprovskontrollerna har huvudsakligen riktats mot invandrare från nuvarande Bosnien och Hercegovina. Anledningen är enligt Pensionsmyndigheten att många som invandrat därifrån kan misstänkas redan erhålla pension i sitt hemland, då de i hög grad invandrat till Sverige i vuxen ålder.

Om en person inte redovisar att de får pension även i utlandet kan utbetalningen i Sverige blir för stor, vilket också har varit fallet för många av de kontrollerade personerna.

– Pensionen från hemlandet behöver man redovisa i sin ansökan och det har man inte gjort i tillräcklig omfattning, säger Magnus Rodin, chef för Pensionsmyndighetens produktionsavdelning, till Expressen.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Nu kräver Pensionsmyndigheten tillbaka totalt 4,4 miljoner kronor från de kontrollerade personerna och stoppar vidare utbetalningar om totalt 34,4 miljoner kronor.

Samtidigt utvidgas kontrollerna så att fler invandrares pensionsutbetalningar granskar framöver.

Läs även: Allt fler pensionerade kvinnor hemlösa i Stockholm – nyanlända får gräddfil

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag