Fel av Guillou – en död i badkarsolycka förra året

Bild: Joshua Bartell/Unsplash
  • Tisdag 21 dec 2021 2021-12-21
E-post 0

I en uppmärksammad krönika i Aftonbladet påstod Jan Guillou att hala badkar är farligare än gängkriminella. Men påståendet är helt felaktigt, då endast en person dog i en badkarsrelaterad händelse under förra året, jämfört med 124 personer som dött på grund av våld.

Författaren och krönikören Jan Guillou väckte uppmärksamhet i helgen när han i en krönika i Aftonbladet hävdade att ”hala badkar” utgör en större fara för den svenska allmänheten än gängkriminella.

Nu har historikern Henrik Höjer gått till botten med Guillous påstående i en artikel i Kvartal. Det visar sig att Guillou har fullständigt fel, då bara en enda person  dött till följd av en badkarsrelaterad olycka under förra året. Samma år dödades 124 personer på grund av våld.

I sin krönika tar Guilllou även upp att gängkriminella i Stockholm dödat 98 personer de senaste fem åren, och att ”förluster i människoliv är årligen 200 gånger större till följd av fallolyckor i hemmet”. Men även detta är fel, då omkring 1 000 personer dör varje år av fallolyckor i samtliga miljöer enligt Socialstyrelsen.

Läs även: Guillou: Hala badkar farligare än beväpnade tonårsligor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag