Guillou: Hala badkar farligare än beväpnade tonårsligor

Jan Guillou på bokmässan 2017. Bild: Per A.J. Andersson/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 19 dec 2021 2021-12-19
E-post

SVERIGE Fallolyckor och hala badkar borde oroa allmänheten betydligt mer än skjutningar mellan kriminella gäng. Det skriver författaren Jan Guillou i Aftonbladet.

I sin kolumn ondgör sig Jan Guillou över politiker som vill ha hårdare straff och mer avlyssning – förslag som motiveras av att de behövs för att bekämpa ”skjutgalna ungdomsligor i vissa förorter”. Guillou menar att det problemet överdrivs.

”De blåbruna låtsas för närvarande betrakta gängvåldet som det största hotet mot nationen”, skriver Guillou och fortsätter: ”Ungdomsligorna i Stockholms förorter har under de senaste fem åren dödat 98 människor, i huvudsak sig själva och i några fall personer som befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt […]”.

Guillou menar att detta förvisso är bekymmersamt och tragiskt men knappast något som ”lamslår allas våra liv”, som Jimmie Åkesson (SD) ska ha sagt.

”Våra förluster i människoliv är årligen 200 gånger större till följd av fallolyckor i hemmet. Det krävs blott lite inlevelseförmåga för att föreställa sig all denna tragik i det tysta”, skriver han.

”För den svenska allmänheten utgör således hala badkar en betydligt större fara än beväpnade tonårsligor ute för att skjuta varandra. Det finns dock begripliga skäl till att såväl politiker som medier koncentrerar sig mer på skjutningar än hala badkar. Brist på empati och fantasi är bara två av de skälen. Blåbrun människosyn är ett annat skäl. Journalistikens kommersiella ok ytterligare ett.”

Guillou förutspår att valrörelsen kommer att innehålla krav på ”hårdare straff, mer avlyssning, buggning och eventuellt bortrationaliserade beviskrav mot vissa misstänkta”.

”En sådan valrörelse är ett större hot mot samhällsordningen än alla förortsligor tillsammans”, avslutar han.

Läs även: Guillou till attack mot sajten Doku efter islamistavslöjande: ”Hatsajten”

Läs även: Guilllou till V: Kasta ut ”identitetsidioterna” som ”talar om hudfärg”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag