Fem beslut på fyra år – få söker bidrag till återvandring

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 6 Dec 2018 2018-12-06
E-post 133

SVERIGE Den som har uppehållstillstånd i Sverige och vill återvända till hemlandet kan få resan betald av Migrationsverket. Men SVT Nyheter Uppsala visar att bara fem sådana beslut har tagits under de senaste fyra åren. Nyheter Idag kan dessutom berätta att budgeten inte räcker till för att ge alla som ansöker lika mycket pengar. 

Den som har fått uppehållstillstånd som flykting i Sverige kan få ett resebidrag för att åka hem igen. Förutom att ens resekostnader betalas kan man även få ett bidrag i kontanter. En vuxen kan få högst 10 000 kronor och ett barn högst 5 000, enligt Migrationsverket. En familj får sammanlagt maximalt 40 000 kronor.

Enligt SVT Nyheter Uppsalas granskning har bara fem beslut om återvandringsbidrag tagits under de senaste fyra åren. Migrationsverkets förklaring till det är att det är få som ansöker.

– Det är svårt att veta varför så få personer ansöker om resebidrag när man vill återvandra, men det kan bland annat ha att göra med att få personer känner till att stödet finns. Sedan behöver ju också ett antal kriterier vara uppfyllda för att ansökan ska beviljas, exempelvis ett giltigt hemlandspass och en adress i det land som personen ska flytta till, säger Linn Nilsson, presskommunikatör vid Migrationsverket, till SVT.

2015 fick en familj med sex barn flygresan betald till Misratah i Libyen, dock inga pengar i kontanter. Året därpå togs två beslut. En familj med tre barn återvandrade till Cali i Colombia och fick resan betald och även 35 000 kronor i kontanter. En man som reste ensam fick biljetten hem till Hargeisa i Somaliland betald, samt 2 899 kronor kontant.

Enligt Towe Rasmussen, handläggare på Migrationsverket, beror den relativt låga och precisa summan som mannen fick på att det inte fanns mer pengar i kassan efter att den colombianska familjen fått sitt.

– Vi har ju bara hundratusen per år, och det var vad som fanns kvar, säger hon till Nyheter Idag.

– Förut hade vi mycket mer men nu har vi fått mycket mindre de senaste åren. Innan hade vi typ en halv miljon, men det gjorde vi definitivt inte av med.

Är det för att man inte väntar sig att det blir så många beslut?

– Jag vet faktiskt inte varför det blev så, säger Towe Rasmussen.

Förra året fick en man och hans fru bidrag för att återvända till Rangoon i Burma. Deras kontanta bidrag blev 20 000 kronor. I år har hittills bara ett beslut beviljats – en man med två barn fick pengar för att flyga först till Beirut i Libanon och sedan till hemlandet Syrien.

Nyheter Idag frågar vad det är som avgör hur mycket pengar man får i kontant bidrag. Towe Rasmussen svarar att det dels beror på hur mycket pengar som finns kvar i kassan, och dels på förhållandena i den ansökandes hemland.

I fallet med mannen som återvände till Syrien fanns hans fru redan där och han återvände därmed till ett etablerat hem. Därför fick han bara pengar för själva flygresan.

– Det här kom ju till mer för bosnierna på den tiden när det var krig där. Att de återvände till en ruin och skulle klara av första tiden i hemlandet. Återvänder man till något etablerat, till en familj som redan bor där, då har man liksom allt, då behöver man inte ha det här resebidraget fullt ut, säger Towe Rasmussen.

Läs även: Bieler (SD) om FN:s migrationspakt: ”Ödesdigra konsekvenser”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag