Feministiskt initiativs budget: Höj skatterna med 60 miljarder kronor och spara in 14 miljarder på försvaret

Feministiskt Initiativs ena partiledare, Gudrun Schyman. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
  • Måndag 9 okt 2017 2017-10-09
E-post 2899

STOCKHOLM Höjda skatter med 60 miljarder kronor och dra in 14 miljarder på försvaret, det är några av förslagen som Feministiskt initiativ presenterar i sin skuggbudget. Enligt partiledaren, Gudrun Schyman, vill FI se enorma förändringar i ekonomin och en fullkomlig omställning av försvaret.

Feministiskt initiativ presenterar sin skuggbudget. Gudrun Schyman, partiledare för FI, menar att budgeten visar vägen för grundläggande systemförändringar, det uppger partiet i ett pressmeddelande.

I sin budget vill FI se stora förändringar i ekonomin, bland annat vill de spara in 14 miljarder kronor på försvaret redan nästa år. Samtidigt förelås skattehöjningar på 60 miljarder kronor för att finansiera flera förslag. Bland annat vill partiet se en arbetstidsförkortning och starta en jämställdhetsfond för att eliminera löneskillnader mellan män och kvinnor.

FI vill satsa resurser på fler fritidshem och införandet an en gratis kulturskola för att höja kvalitén i den svenska skolan.

Gällande migrationspolitiken vill FI främst se en stärkt asylrätt. Mängden kvotflyktingar ska öka, familjeåterförening ska återinföras och asylsökande som väntat länge ska få amnesti.

För att tackla problem i no-go zoner och utsatta områden vill FI satsa på sociala insatsteam, mentorsprogram, närpolis, lokala arbetsförmedlingar och arbete mot droger.

Gällande försvarspolitiken vill FI göra om hela försvaret till ett beredskap för kriser, grundat i de mänskliga rättigheterna.

– Vi vill ha en omröstning av det som i dag är det militära försvaret. Från territoriell säkerhet till att handla om det vi kallar för mänsklig säkerhet. Det anknyter till de begrepp som redan har lanserats av FN, säger Gudryn Schyman, under pressträffen.

Feministiskt initiativ har nyligen varit i blåsväder efter att deras andra partiledare, Victoria Kawesa, avgick av personliga skäl. Kawesa är även mitt under en rättegångsprocess angående att hon blivit åtalad för brott om upphovsrättslagen.

LÄS ÄVEN: Nu åtalas Victoria Kawesa för brott mot upphovsrättslagen

LÄS ÄVEN: ”Jag var inte svart i Uganda, jag blev svart här”: Läs polisförhöret med Victoria Kawesa

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag