Fi-politiker ville åka på spa-resa till Auschwitz – Skyller kritik på nazister

Tweeten från Teysir Subhi.
  • Söndag 18 feb 2018 2018-02-18
E-post 964

SVERIGE ”Jag har fått i uppdrag att projektleda en resa till Auschwitz i början av oktober typ tor-sön. Vi vill gärna kombinera resan med god mat och lite SPA”, skrev Fi-politikern och ”mediestrategen” Teysir Subhi på Twitter. Nu skyller hon kritikstormen på nazister i en DN-intervju.

Det stormar runt riksdagskandidaten för Feministiskt intiativ Teysir Subhi. I en tweet förklarar berättar hon om planer på att resa till Auschwitz, en resa hon avser göra med god mat och besök på spa-anläggning.

”Jag har fått i uppdrag att projektleda en resa till Auschwitz i början av oktober typ tor-sön. Vi vill gärna kombinera resan med god mat och lite SPA. Är det någon som varit där och gjort den kombon? Vi vill gärna ha era bästa tips!”, löd en frågeställning på Twitter.

Efter att tweeten uppmärksammats har Subhi mött hård kritik i sociala medier. Hon har nu raderat tweeten och i en DN-intervju påstår hon att det är ”nazister som har valt att misstolka” hennes inlägg.

En av de första som uppmärksammat Subhis tweet är journalisten Negar Josephi. Nyheter Idag har frågat Josephi, som själv har judisk bakgrund, om hon möjligen kan vara en av de nazister som Subhi syftar på.

– Nej, jag är inte nazist, säger hon till Nyheter Idag.

Har försvarat SVT-beslut om att ta bort Berts Dagbok

Det är inte första gången Subhi förekommer i den allmänna debatten. I oktober förra året berättade Nyheter Idag att Subhi gästade SVT Opinion Live och presenterades då som ”mediestrateg och lärarstudent”. Programmet handlade om ett SVT-beslut om att plocka bort avsnitt av tv-serien om Berts Dagbok på grund av rasism.

Där försvarade Subhi det kontroversiella beslutet från SVT att plocka bort avsnitt från det populära barnprogrammet.

– Vi har ett problem där rasistiska och exotifierande stereotyper av rasifierade leder till dålig självkänsla hos barn och ungdomar, det leder till sämre skolresultat, det befäster och upprätthåller en strukturell rasism som även påverkar vårt rättsväsende. Idag har vi en icke-fungerande hatbrottslagstiftning där endast sju procent av alla afrofobiska hatbrott klaras upp, sade hon då.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag