Fi vill ge ensamkommande gräddfil i bostadskö

Marielle Alvdal (Fi). Foto: Skärmdump från kommunens webbsändning
  • Måndag 27 apr 2020 2020-04-27
E-post 3144

STRÖMSTAD Feministiskt initiativ i Strömstad vill ge ensamkommande extra kötid i den kommunala bostadskön. På så sätt ska de kunna söka boende ”på samma villkor som alla andra”, enligt Marielle Alvdal (Fi).

På Strömstads kommunfullmäktige i torsdags lade Marielle Alvdal fram ett förslag om att ge ensamkommande som omfattas av gymnasielagen utökad kötid på det kommunala bostadsbolaget Strömstadsbyggen.

Alvdal sade att det finns cirka 15 av dessa ensamkommande i kommunen, varav de flesta kom mellan 2014 och 2016. Vid ankomst hade de dock inget personnummer och kunde därför inte ställa sig i bostadskön. Fi vill därför att de får en kötid som utgår från när de kom till Strömstad.

– Eftersom vi vet precis när dessa personer kom till Strömstad så vore det rimligt att ge dem kötid i Strömstadsbyggen från den tidpunkt de kom hit, så att de kan söka boende på samma villkor som alla andra, sade Marielle Alvdal.

Kommunfullmäktige beslutade därefter att skicka vidare förslaget till kommunstyrelsen.

Strömstads tidning rapporterar att frågan har blivit aktuell då ett boende kallat Crusellska kommer att avvecklas vid årsskiftet och att flera ensamkommande då måste hitta någon annanstans att bo.

Diakonen Stefan Mortensen på Strömstads pastorat, som har hand om boendet, välkomnar Fi:s förslag.

– De här killarna behöver all hjälp de kan få för att etablera sig i kommunen, säger han till Strömstads tidning.

Läs även: Coronatider – då släpper Migrationsverket ut migranter som ska utvisas från förvaren

Läs även: Våldtäktsman får halverat straff och släpps fri – åldern sänks efter beslut i HD

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag