Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

Bild: News Oresund/CC BY 2.0/Nyheter Idag/FarbrorAnna/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 30 nov 2022 2022-11-30
E-post 91

Det blågula blocket tappar rejält med mark i november månads mätning från DN/Ipsos. Samtidigt ökar Socialdemokraterna med 3 procentenheter, och når med 34 procent sitt högsta resultat i Ipsos sedan januari 2015. Det rödgröna blocket har därmed tagit en ledning med 53 procent mot 45 procent för de blågula partierna.

Den blågula regeringens första tid vid makten har präglats av svikna vallöften. Under valrörelsen utlovade samtliga partier i de blågula blocket rejäla sänkningar av bränslepriset, för dieseln mellan 5 och 10 kronor vid pump.

Vid makten blev det istället en sänkning med skatten på några öre i praktiken. Det är en betydligt lägre sänkning än den tidigare regeringens tillfälliga sänkning på 1 krona och 5 öre, en sänkning  flera av de blågula partierna ansåg otillräcklig.

Läs även: Sjöstedt (SD) skyller bränslesvek på ”verkligheten”

Den sänkning av reduktionsplikten som skulle stå för större delen av prissänkningarna kommer att utredas, för att sänkas tidigast år 2024.

Det utlovade högkostnadsskyddet för elpriser, som de blågula partierna unisont lovade skulle vara på plats den 1 november, har skrotats helt.

Istället har regeringen lagt fram ett förslag som ska kompensera elkonsumenter för de höga elpriserna från oktober förra året till september i år – ett förslag som den tidigare socialdemokratiska regeringen beställde av Svenska Kraftnät, med avsikten att återbetala de oskäligt höga så kallade ”flaskhalsavgifterna” till konsumenterna.

I den första budget som regeringen lagt fram saknas även större skattesänkningar på inkomst, samtidigt som den hårt kritiserade plastpåseskatten är kvar.

De svikna vallöftena har gett effekt i DN/Ipsos mätning för november, där samtliga partier som ingår i regering och regeringsunderlag tappar mark.

– Det finns ingen dramatik i förändringarna för de enskilda partierna men den sammantagna bilden är att regeringssidan backar. Vi har fått ett nytt opinionsläge, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Sverigedemokraterna, som var det parti som lovade den största sänkningen av bränslepriserna, backar med 2 procentenheter och är därmed nere på 19 procent. Även Moderaterna backar från 21 till 19 procent i mätningen, medan Kristdemokraterna och Liberalerna tappar 1 procentenhet var, till 4 respektive 3 procent.

KD:s resultat är emellertid avrundat uppåt, vilket innebär att partiet liksom L skulle hamna utanför riksdagen om DN/Ipsos novembermätning blev valresultat. Det är även partiets sämsta resultat i DN/Ipsos sedan juni 2018.

– Det handlar för Kristdemokraternas del mycket om stödröstare som återvänder till Moderaterna, säger Nicklas Källebring till DN.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

DN/Ipsos mätning i november

Resultatet presenteras i heltal. Förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 34 (31)

Moderaterna 19 (21)

Sverigedemokraterna 19 (21)

Vänsterpartiet 8 (7)

Centerpartiet 6 (7)

Miljöpartiet 5 (4)

Kristdemokraterna 4 (5)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: S tappar i Sentio – V ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag