Fick lämna landet trots villkorlig frigivning – uppges driva knarkimperium från Turkiet

Till höger "den kurdiska räven" Rawa Maijid. Bild: Nyheter Idag/Polisen
  • Måndag 27 mar 2023 2023-03-27
E-post 0

För fyra år sedan fick villkorligt frigivne Rawa Maijid tillstånd att mot regelverket lämna Sverige på grund av en stark hotbild. Han åkte till Turkiet, som vägrar lämna ut honom när han nu misstänks i Sverige för grov narkotikasmuggling. Han pekas också ut som ena parten i ett pågående blodigt gängkrig, där anhöriga blivit offer.

Rawa Maijid, 36, känd i medier som ”den kurdiska räven”, pekas ut som ledare för ett kriminellt nätverk som smugglar narkotika till Sverige.

Maijid pekas även ut som den ena parten i ett uppmärksammat, pågående gängkrig, där en pappa till en gängkriminell sköts ihjäl i sitt hem i Tullinge utanför Stockholm början av mars.

Pappan sköts ihjäl bara timmar efter att sonen pekats ut i tv-programmet ”Efterlyst” i TV 3 som misstänkt för en skottlossning riktad mot anhöriga till Maijid.

Rawa Majid är häktad i sin frånvaro som misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, men turkiska myndigheter vägrar utlämna honom till Sverige.

– Vi fick besked om att det kommer inte att bifallas eftersom han är turkisk medborgare, sade kammaråklagare Henrik Söderman till Aftonbladet i januari.

Nu rapporterar SVT Nyheter Uppsala att Kriminalvården för fyra år sedan gav Majid tillstånd att lämna landet – trots att han var villkorligt frigiven med ett år kvar av sin strafftid.

I normala fall ska en villkorligt frigiven förbli kvar i Sverige, men Kriminalvården gjorde ett undantag för Majid då han bedömdes befinna sig under allvarligt hot.

– Det är normalt sett inget vi tillåter. Det är alltid polis som gör bedömningen att hotbilden är så pass stor att det är olämpligt att den här personen stannar i Sverige. Men långt ifrån alla som har en hotbild mot sig tillåts åka utomlands,  säger Henrik Svärd, frivårdschef på Kriminalvården, till SVT Nyheter Uppsala.

Läs även: Åklagare polisanmäls efter bildpublicering – pappa till gängkriminell mördades

Läs även: Pappa till gängkriminell ihjälskjuten: ”Troligen en hämnd”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag