Fick miljarder i bidrag för förnybar energi – högg ned och brände urskog

Bild: Paul Glazzard/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 3 okt 2022 2022-10-03
E-post 88

Energibolaget Drax driver Storbritanniens största kraftverk, ett konverterat kolkraftverk som bränner miljoner ton importerade träpellets vilket räknas som förnybar energi.

Kraftverket står för 12 procent av Storbritanniens förnybara energi, och för att driva verksamheten har Drax fått 6 miljarder pund, vilket motsvarar över 70 miljarder kronor, i ”gröna” bidrag från brittiska skattebetalare.

Nu avslöjar BBC Panorama att Drax har avverkat urskog i Kanada för att producera träpellets. Drax påstår att man enbart använt sågspån och annat överblivet trämaterial, men med hjälp av satellitbilder, avverkningslicenser och drönarfilmer har BBC Panorama visat på motsatsen.

Panoramas reporter Joe Crowley har också följt en lastbil från ett av Drax sågverk som visar hur man plockar upp timmer från en urskog.

Ekologen Michelle Connolly säger till Panorama att Drax avverkar skog som tagit tusentals år att växa fram – allt under miljövänlig flagg.

– Det är verkligen skamligt att brittiska skattebetalare finansierar den här förstörelsen med sina pengar. Att avverka naturliga skogar och omvandla till pellets som bränns för elektricitet, det är fullständigt vansinne, säger hon.

Läs även: Skogsägare sågar statlig utredning: ”De konfiskerar ju marken som vi äger och brukar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag