Skogsägare sågar statlig utredning: ”De konfiskerar ju marken som vi äger och brukar”

Fjällnära skog i Sarek. Bild: A. Neumann/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 19 maj 2021 2021-05-19
E-post 239

KALL Över 7 000 skogsägare kan förlora rätten att bruka fjällnära skog om förslagen i en statlig skogsutredning går igenom. Skogsägaren Erik Alexandersson kallar förslaget för en konfiskering, och säger att det skulle bli ett dråpslag för skogsnäringen.

En statlig skogsutredning föreslår att nästan all fjällnära skog i Sverige ska skyddas. Det skulle innebära att över 7 000 svenska skogsägare förlorar rätten att bruka sin skog, enligt SVT.

– Ja, det känns ju sjukt på något vis. De konfiskerar ju marken som vi äger och brukar, säger skogsägaren Erik Alexandersson i Kall i Jämtland till SVT.

– Går det igenom, det är ju ett dråpslag. Då är det inget mening att… vad ska vi göra då? fortsätter han.

Läs även: Utredning ska minska svenska utsläpp utomlands: ”Vi kan visa hur rika länder kan ta ansvar”

Utredningens förslag får även kritik av lokala socialdemokrater, som pekar på hur viktig skogsnäringen är för sysselsättningen i Jämtland.

Utredningen föreslår att man istället satsar på turism, men det ger Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt, inte mycket för.

– Vi har redan en väl utvecklad turism men vi måste ha flera ben att stå på. Vi måste också ha skogsbruket, säger Sätherberg till SVT.

Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen, ingår i den statliga skogsutredningens expertgrupp. Hon säger till SVT att de fjällnära skogarna är viktiga för den biologiska mångfalden.

– De fjällnära skogarna kan man säga är västra Europas största sammanhängande naturskogsbälte som finns kvar. Och det här är ju jätteviktigt för den biologiska mångfalden, säger Sahlin till SVT.

När det gäller oroliga skogsägare säger Sahlin att många av dem ändå inte får tillstånd att avverka fjällnära skog idag.

– Vi har noterat den oron också, men det är ju faktiskt så idag att om du vill avverka fjällnära skog så behöver du tillstånd. Men har områdena för höga naturvärden så får du inte tillstånd.

– Så de områden som det här handlar om är ju sådana områden där du med största sannolikhet inte kommer få tillstånd att avverka, säger Sahlin, som säger att skogsägare skulle kunna ersättas med skogsmark på annan plats.

Läs även: Ville avskaffa demokratin – SVT:s förre meteorolog Pär Holmgren är MP:s man i EU-valet

Läs även: SVT-profil varnar för jordens undergång – går till vild attack mot moderata politiker: ”Två av Sveriges främsta stolpskott”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag