Finske presidentens oro: ”Vi går i Sveriges spår”

Sauli Niinistö. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
  • Måndag 12 dec 2022 2022-12-12
E-post 253

Finlands president Sauli Niinistö oroar sig för utvecklingen med våld och gängkriminalitet bland landets unga. Han varnar för att hans hemland ska gå samma väg som grannen i väst.
– Det verkar som om vi går i Sveriges spår. Vi har inte råd med ett samhälle med alltför slappa regler, säger han enligt Hufvudstadsbladet.

Det är i en utfrågning i Yles (finska public service) radiosända frågetimme, där finska medborgare får chansen att ställa frågor till presidenten, som presidenten uttalar sig om gängkriminaliteten.

I programmet nämner Niinistö att både Danmark och Sverige har beslutat sig för att ändra sin hållning och att även Finland borde agera för att stoppa utvecklingen.

– Det bådar inte gott om vi väljer att fortsätta på den utstakade vägen. Det är skäl att fundera på nytt på de här sakerna. I diskussionen har det varit mycket fokus på individens skydd. Men alla individer behöver skyddas, säger den finske presidenten.

– Gör någon fel ska vi inte reagera med att betona väldigt liberala tankar, tillägger han.

I december 2021 kunde Yle rapportera om att det fanns tecken på en liknande utveckling med gängkriminalitet i Finland som i Sverige.

– Läget i Finland är betydligt bättre, men det har bildats lokala kriminella grupperingar som har likadana kännetecken som tatueringar eller kläder och till deras livsstil hör brottslig verksamhet, sade Timo Kilpeläinen, chef för utredningsavdelningen inom Centralkriminalpolisen, till den finska public service-kanalen då.

Läs även: Finland utvisar kriminell somalier – trots att han är född och uppvuxen i landet

Läs även: Här gratulerar Finlands Sanna Marin (S) Kristersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag