Här gratulerar Finlands Sanna Marin (S) Kristersson

Bild: FinnishGovernment/CC BY 2.0/Nyheter Idag
  • Måndag 17 okt 2022 2022-10-17
E-post 1439

Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin verkar inte ha tagit intryck av sina svenska partikollegors varningar för att Ulf Kristerssons SD-stödda regering hotar säkerhetspolitiken och demokratin. På måndagen gratulerade hon sin nya svenska kollega till att ha vunnit riksdagens förtroende. 

Ledande svenska socialdemokrater som Annika Strandhäll, Peter Hultqvist, Anders Ygeman och Morgan Johansson har gnisslat tänder och varnat för att Ulf Kristerssons nya regering hotar mänskliga rättigheter, demokratin och svensk säkerhetspolitik.

Läs även: Strandhäll varnar för att släppa fram Kristersson: ”SD-styrd marionettregering”

Men från finska socialdemokrater är tonläget ett annat. På måndag eftermiddag gratulerade Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin sin nya svenska kollega till att ha vunnit den svenska riksdagens förtroende i statsministeromröstningen.

”Sverige och Finland är mycket nära partner. Låt oss fortsätta det täta samarbetet mellan våra länder” skriver Marin vidare.

De finska socialdemokraterna skiljer sig från de svenska på flera avgörande punkter. Bland annat satsar finska S på kärnkraft, och har i finsk tradition fört en restriktiv invandringspolitik jämfört med Sverige.

Säkerhetspolitiskt och militärt finns sedan tidigare ett tätt samarbete mellan Finland och Sverige, som ansöker om Nato-medlemskap gemensamt. Av Sanna Marins inlägg på Twitter att döma kommer samarbetet fortsätta.

Läs även: Blågul seger i riksdagen – Kristersson ny svensk statsminister

Lyssna även på: Den humanitära stormaktens fall

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag