Fler amerikanska delstater liberaliserar sina cannabislagar

  • Torsdag 8 nov 2018 2018-11-08
E-post 88

USA Mellanårsvalet till kongressen och senaten i USA har kommenterats utförligt utan att någon vinnnare kunnat utses, men marijuanaliberaliseringen har tagit hem ytterligare segrar.

I samband med amerikanska val passar delstaterna som regel på att hålla folkomröstningar i allehanda frågor. I fyra stater röstades den här gången om liberalisering av marijuanalagarna.

I Michigan valde medborgarna att tillåta cannabis för rekreationsbruk med de preliminära röstsiffrorna 56 procent för mot 44 procent mot, och blev därmed den första delstaten i mellanvästern som tar det steget. Cannabis för medicinskt syfte har varit tillåtet i Michigan sedan en folkomröstning 2008, och innehav av cannabis har sedan 2012 varit avkriminaliserat i bland annat Detroit. Inför omröstningen publicerades en myndighetsrapport som uppskattade att legaliseringen skulle innebära ökade skatteintäkter på 6,5 miljarder svenska kronor över en femårsperiod.

Läs även: Högsta domstolen: Brottsligt att bruka cannabis mot smärta

Både Utah och Missouri röstade för att tillåta cannabis för medicinskt bruk. Matthew Schweich, vice VD för organisationen Marijuana Policy Program skrev i ett pressmeddelande:

– Tack vare de outtröttliga ansträngningarna från patienter och förespråkare, kommer Missouribor som kan dra nytta av medicinsk marijuana snart att kunnan använda det utan rädsla för att bli behandlade som brottslingar.

I North Dakota röstade medborgarna nej till att tillåta cannabis för rekreationsbruk, men där är användning i medicinskt syfte tillåtet sedan tidigare.

Efter de senaste omröstningarna är det nu 10 stater som tillåter cannabis i rekreationssyfte, och 33 stater som tillåter medicinsk cannabis.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag