Fler och fler minderåriga i kriminella gängen: ”Kvalificerad brottslighet”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 maj 2022 2022-05-24
E-post 135

SVERIGE Nära 15 procent av gängkriminella i Sverige är under 18 år gamla. Det visar en kartläggning som polisen gjorde i slutet av 2021, rapporterar Ekot. Det är heller inte ovanligt med tonåringar som styr kriminella gäng.

Av de 8 233 personer som i slutet av 2021 utpekades som gängkriminella av svensk polis var 1 202 yngre än 18.

Martin Wallin leder polisens arbete mot grov organiserad brottslighet i lokalpolisområde Sollentuna norr om Stockholm. Han säger till Ekot den brottslighet som många unga sysslar med blir alltmer avancerad.

– Idag kan vi se att även en ganska komplex, avancerad, kvalificerad brottslighet går ner ganska långt i åldrarna, säger Wallin.

Läs även: Nioåring misstänkt för inblandning i gängkriminalitet

I februari föll domen mot två 19 år gamla män som tros ha basat över ett kriminellt nätverk i Upplands Väsby – som ingår i lokalpolisområde Sollentuna – tillsammans med en blott 17 år gammal tjej. Det fallet får inte Wallin att höja på ögonbrynen.

– Det är så det väldigt ofta ser ut att ungdomar i 17-18-årsåldern har en väldigt hög förmåga i kriminalitet, och där man då nyttjar ett yngre led.

Högst andel minderåriga gängmedlemmar finns i polisregion Mitt, där Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län ingår. I den regionen är nästan en av tre av de nära tusen gängmedlemmarna under 18. Cirka 70 av dem är till och med yngre än 15.

Läs även: ”Påtagligt negativ utveckling” – Polisen om områdena med korankravaller

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag