Fler vapen skickas till Ukraina

Foto: Jason Kaye (CC BY 2.0)
  • Torsdag 24 mar 2022 2022-03-24
E-post

SVERIGE Ytterligare 5 000 pansarskott skickas till Ukraina. Utöver det kommer Sverige att bistå landet med materiel för minröjning.
– Det är väldigt glädjande att de kan förhindra de ryska planerna på framgång i Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) enligt SVT.

Den första gången Sverige skulle bistå Ukraina med försvarsmateriel var Vänsterpartiet det enda riksdagsparti som röstade emot en vapenleverans. Men nu har man ändrat sig.

– Vi är mycket eniga i det här beslutet. Ukraina har rätt att försvara sig, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till SVT.

Hon tillägger att hennes parti dessutom är öppna för fler framtida leveranser.

Läs även: Vänsterpartiet ändrar sig om vapen till Ukraina

Beskedet från V innebär att riskdagens finansutskott är enhälligt i sitt beslut. Förslaget man nu har lagt fram till riksdagen ger regeringen rätt att bistå Ukraina med försvarsmateriel till ett värde av högst 205 miljoner kronor.

”Det materiel som ska skänkas är fältutrustning för minröjning samt upp till 5 000 pansarskott till ett sammanlagt värde av högst 205 miljoner kronor”, står det i finansutskottets förslag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efterfrågade egentligen fler vapen än så. Men det här är vad Sverige kan avvara, menar finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

– Samtidigt behöver vi kunna försvara oss själva, säger hon till SVT.

Riksdagens slutgiltiga beslut om vapenleverans till Ukraina sker under torsdagen.

Läs även: Herman Lindqvist: ”Sveriges beslut att sända vapen är enastående bra”

Läs även: Sjöstedt (V) uppmanar sitt parti: Stöd beslutet om vapen till Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag