Flera brottsdömda jobbar med att hjälpa asylsökande

Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket
  • Måndag 2 apr 2018 2018-04-02
E-post 963

SVERIGE Sveriges Radios program Kaliber kan visa att flera dömda brottslingar arbetar som offentliga biträden till asylsökande. Dessutom saknar många juristutbildning.

Enligt informationen på Migrationsverkets hemsida ska ett offentligt biträde kunna svenska lagar och hjälpa den asylsökande med sin ansökan. Personen ska vara jurist eller advokat.

Kalibers granskning visar att personer som är dömda för grova brott och saknar juristutbildning har fått arbeta som offentliga biträden. Det handlar om personer som har dömts för grov ekonomisk brottslighet, våldsbrott och för att ha sexuellt ofredat sina klienter.

Kaliber har hittat en man som har dömts för att ha tafsat på tre av sina klienter.

– Det är ingen person som jag skulle vilja ha som ett offentligt biträde om jag skulle hamna i en situation där jag behöver ett offentligt biträde, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Vill ha svart lista

Kaliber har hittat över 50 dömda brottslingar i myndighetens förteckning. Migrationsverket har dock begränsade möjligheter att kontrollera de biträden man anlitar.

Tidigare hade myndigheten en svart lista över folk som ansågs olämpliga, men den togs bort 2016 då den bedömdes vara olaglig. Veronika Lindstrand Kant skulle dock vilja ha den tillbaka.

– Jag skulle ju gärna se att vi fick den här möjligheten just det här att kunna registrera kvalitet och kompetens för att kunna sprida informationen om olämpliga biträden till Migrationsverkets handläggare, säger hon till Sveriges Radio.

Läs även: Man med utvisningsbeslut jagade Migrationsverkets personal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag