Flera Grammisnomineringar till häktade rapparen Yasin

Yasin i intervju med SVT. Foto: SVT Play
  • Onsdag 14 apr 2021 2021-04-14
E-post

P3 fick hård kritik när den häktade rapparen Yasin Mahamoud, som misstänks för inblandning i kidnappningen av en annan rapartist, prisades i sin frånvaro på galan P3 Guld. Nu nomineras Mahamoud till flera nya pris av Grammisjuryn. 

Den häktade rapartisten Yasin Mahamoud nominerades på onsdagen till Grammispriserna i kategorierna ”årets album” och ”årets hiphopartist”. På tisdagen nominerades Mahamoud i kategorin ”årets textförfattare”, vilket ger honom tre Grammisnomineringar totalt.

På torsdagen kan det bli fler nomineringar för Mahamoud, då Grammisjuryn tillkännager de nominerade i kategorierna ”årets låt” och ”årets artist”. Grammispriserna delas ut av svenska IFPI, som är skivbranschens internationella organisation.

Mahamoud vann nyligen pris som både ”bästa hiphop-artist” och ”bästa artist” på P3 Guld, men kunde inte ta emot priserna, då han sitter häktad som misstänkt för inblandning i kidnappningen av den konkurrerande rapparen Einár.

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Att Mahamoud prisades av P3 samtidigt som han utreds för grovt brott fick hård kritik på sociala medier – bland annat från flera tunga namn inom socialdemokratin.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö skrev att om ”Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset”.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi höll med Hållö om det, och tillade att ”tryggheten för arbetarklassen borde väga lika tungt som tryggheten för den välmående akademiska medelklassen”.

Även tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll instämde i Hållös kritik. I en kommentar till Aftonbladet via SMS var Strandhäll kritisk till att Mahamoud, som har kopplingar till organiserad brottslighet, ”beskrivits som en representant för unga i förorten och arbetarklassen”.

”Det är respektlöst och fördomsfullt mot den enormt stora majoritet vanliga hederliga människor som är både livrädda och förbannade över att ha den grova gängkriminaliteten och vad den för med sig för deras barn och vardag in på knuten i förorten” skrev Strandhäll till Aftonbladet.

”Vi anser att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för” skriver Grammisjuryn till Kulturnyheterna i SVT.

På grammisgalan som hålls den 3 juni kommer Mahamoud konkurrera om priserna med bland andra Håkan Hellström, Ana Diaz och Hov1

Nomineringen har lett till förnyad diskussion om Yasin Mahamoud på Twitter.

Läs även: Häktade rapparen: ”Tyvärr sätter samhället återigen käppar i hjulet”

Lyssna även på: Podden: Därför var det rätt att ge Yasin Byn P3-priset

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag