Flera länder stoppar stöd till UNRWA

Bild: Palestinian News & Information Agency (Wafa)/APAimages/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 28 jan 2024 2024-01-28
E-post 0

På fredagen meddelade FN att flera personer kommer sparkas från UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, på grund av att de misstänks för att ha deltagit i terrorattacken mot Israel den 7 oktober förra året. Enligt amerikanska uppgifter rör det sig om tolv UNRWA-anställda som misstänks ha deltagit i attacken.

– Israeliska myndigheter har försett UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar,  med information om flera UNRWA-anställdas påstådda inblandning i den fruktansvärda attacken, säger FN-organets chef Philippe Lazzarini till Reuters.

Kort därefter meddelade USA att man kommer frysa sitt finansiella stöd till UNRWA

– Alla som deltog i den fruktansvärda attacken den 7 oktober måste ta fullständigt ansvar, säger utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller i ett uttalande.

Även Storbritannien, Finland, Italien, Australien, Tyskland och Kanada meddelade under helgen att länderna kommer stoppa sitt stöd till UNRWA.

– Det får inte gå en endaste euro av Finlands pengar till Hamas eller andra terrorister. Misstanken om medverkan av biståndsmottagarens anställda leder till att stödet avbryts, säger Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio till Svenska Yle.

PLO som styr den palestinska myndigheten på Västbanken uppmanar länderna att dra tillbaka besluten, och UNRWA:s chef Philippe Lazzarini uppger på lördagen att han ”är chockad” över att så många länder pausar stödet till organisationen på grund av anklagelser mot ”en liten grupp ur personalen.”

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan ForssellI (M) skriver i ett SMS till Dagens Nyheter att inga svenska medel betalats ut till UNRWA:s arbete hittills i år, men att regeringen anslagit 400 miljoner till organisationen under 2024.

”De misstankar som vi under fredagseftermiddagen har nåtts av är mycket allvarliga och djupt graverande. Vi förväntar oss att UNRWA kommer att samarbeta med svenska regeringen och andra internationella aktörer för att gå till botten med detta”, skriver Forssell till DN.

Läs även: Sida vill fortsätta ge pengar till Palestina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag